A dohányárukra kivetendő egészségvédelmi termékdíj bevezetését szorgalmazza az egészségügyi miniszternél a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) – közölte Papp Zoltán, a NET elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács egyelőre nem tartja járhatónak azt az utat, hogy a dohányosok többet fizessenek az egészségügyi ellátásukért, ezért állt elő a javaslattal.

Az egészségvédelmi termékdíj minden dohányáru eladási árának egy százalékát tenné ki. Ez dobozonként hozzávetőleg 3-6 forintos áremelkedést jelentene, amely összességében milliárdos bevételt hozna – mondta a tanács elnöke, aki hangsúlyozta: ezt az összeget elkülönítetten kezelve, kizárólag a dohányzás visszaszorítására és megelőzésre lehetne használni. Ez a megoldás már több külföldi országban bevált és a költségvetést sem terhelné.

Magyarországon évente csaknem 30 ezer haláleset következik be a dohányzással összefüggésben. A dohányosok 42 százaléka szeretne leszokni, de a NET szerint nem kapnak megfelelő segítséget. Azért javasolják a dohányzásról való leszokást támogató rendszer létrehozását, mert szerintük szervezett keretek között több ember képes felhagyni a dohányzással, mint ilyen segítség nélkül.