A zágrábi kormány Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak felújítását szabta feltételül ahhoz, hogy folytatódhassanak a tárgyalások a horvát-szlovén határvita rendezéséhez ajánlott uniós közvetítésről.

A horvát feltételt Ivo Sanader miniszterelnök jelentette be kormánya ülésén. Tavaly év végén azért nem kerülhetett sor számos csatlakozási fejezet lezárására a horvát tárgyalások folyamán, mert Ljubljana a két ország között fennálló, máig rendezetlen határvita miatt azt megvétózta. Az Európai Bizottság ekkor felajánlotta, hogy független közvetítőkkel támogatja a probléma megoldását.

A horvát parlament május 8-án jóváhagyta a határvita rendezését célzó EU-megállapodás tervezetét, Szlovénia azonban további módosításokat kért.

Sanader csütörtöki kijelentésére reagálva Borut Pahor szlovén kormányfő megerősítette országa álláspontját: ha Zágráb visszavonja a csatlakozási tárgyalásokra beterjesztett azon dokumentumokat, amelyekben előre meghatározta Horvátország határvonalát, Ljubljana lehetővé teszi a csatlakozási tárgyalások folytatását.

A határ rendezésének kulcskérdése, hogy lehet-e Szlovéniának szabad tengeri kijárata, vagy Horvátország és Olaszország tengeri határa összezárul a partjai előtt. Ha nem születik gyors megoldás, veszélybe kerülhet Horvátország 2010-11-re tervezett uniós csatlakozása.