Kizárólag a megyei közigazgatási hivatalok 2007 előtti szervezetének visszaállítását támogatja a Fidesz és a KDNP. A kormány csak a helyhatóságok törvényességi ellenőrzését végző egységeket helyezné megyei szintre – írta a Népszabadság.

A lap hétfői számában felidézik, hogy a helyhatóságok feletti külső kontrollra január óta nincs mód, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kormányrendeletet a közigazgatási hivatalok regionális átszervezéséről.

Jauernik István, az önkormányzati tárca államtitkára korábban úgy nyilatkozott, heteken belül létrejöhetnek az új hivatalok, és ezzel megteremtik az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének alkotmányos feltételeit. A Fidesz és a KDNP viszont a területi államigazgatási szerveket hosszabb távon is megyei szinten működtetné, ezért a regionalizációt erősítő elképzeléseket elutasítják.

Elvileg úgy kétszázan maradtak munka nélkül januártól a regionális államigazgatási hivatalokban: azok, akiknek a feladata korábban a törvényességi ellenőrzés volt. Ám a gyakorlatban más a helyzet, mert a helyhatóságok nagy része önként megküldi a helyi rendeleteket és határozatokat. Tény ugyanakkor, hogy a beérkező dokumentumok száma csökkent – mondta a lapnak Forgács Imre, az önkormányzati tárca szakállamtitkára. Így is százezres nagyságrendű irattömegről van szó, ezek áttanulmányozása az apparátusnak épp elég munkát ad.

Forgács, aki néhány hete még a közép-magyarországi regionális hivatal vezetője volt, állítja: a jegyzőkkel az évek során kialakult szakmai kapcsolat az exlex állapot következtében sem szűnt meg. A helyhatóságok igénylik a segítséget.