A gazdasági világválság egy politikai, szociális és emberi jogi válságnak is az előzménye lehet – figyelmeztetett az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója csütörtökön Budapesten.

A politikusok ma a gazdasági válságra koncentrálnak, és nem figyelnek oda arra, hogy annak milyen más, fenyegető következményei lehetnek – mondta sajtótájékoztatóján Álmosd Róbert. A tavaly ősszel kirobbant gazdasági válság elterelte a figyelmet az emberi jogok kérdéseiről – mutatott rá.

Az AI magyarországi igazgatója azt követően beszélt erről, hogy ismertették a az elmúlt évről készített világjelentésüket, melyben Magyarország mellett további 156 ország emberi jogi problémáit vették górcső alá. A 400 oldalas dokumentumot az AI londoni központjában állították össze.

Arra a kérdésre, milyen információforrásból dolgozik az AI Magyarországon, az igazgató elmondta, civil és kormányzati kutatások, jelentések, valamint a sajtó írásai alapján állították össze 2008-ról szóló dokumentumot.

Magyarországon még nem volt hivatalos, központi kutatása az AI-nak, de így is megbízható forrásokból dolgoznak – jelentette ki.

Közölte, úgy tapasztalják, hogy a magyar döntéshozók odafigyelnek tevékenységükre és jelentéseikre.
Álmosd Róbert elmondta, két téma van napirenden évek óta a Magyarországról szóló jelentéseikben; az egyik a romákat érintő diszkrimináció, valamint a 2006 őszi rendőri intézkedések vizsgálata. Utóbbiról szólva azt mondta: a rendőri túlkapásokra még mindig nem kaptak megnyugtató választ a magyar kormánytól.

Utalt arra, hogy a történtek után az érintettek kétszáz panaszt nyújtottak be a rendőrség ellen, ám 174-et kapásból elutasítottak, 24 ügy függőben van, és mindössze két esetben hozott ítéletet a bíróság.

Az igazgató úgy látja, a romák diszkriminációja regionális probléma. Mint mondta, Csehországban hasonló romaellenes támadásokról érkeznek hírek, mint amilyenek Magyarországon történtek.

Az AI Magyarországgal foglalkozó fejezetében az áll, hogy a roma közösség hátrányos megkülönböztetése életük minden területén továbbra is tapasztalható. A jelentés szerint a romákat sújtó megkülönböztetések közé tartozik a hiányos hozzáférés a közoktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a lakhatáshoz és a foglalkoztatáshoz.

Az AI utalt arra, hogy egy vizsgálat szerint Magyarország 170 településen léteznek továbbra is szegregált, csak romákat oktató iskolák. Az adatok megbízhatóságára utaló kérdésre Álmosd Róbert elmondta, azokat a Roma Integráció Évtizede program értékelő jelentéséből vették.