A kórházon kívüli szakápolás és hospice ellátás erősítését tervezi a tárca; a minisztériumban elkészült annak a rendeletnek a tervezete, amely újraszabályozná az otthoni szakápolás feladatait és feltételeit – írta keddi számában a Népszava.

A lap értesülése szerint a tervezet társadalmi és közigazgatási egyeztetése nemsokára lezárul, az új jogszabály legkorábban nyár végére életbe léphet.

Az otthoni szakápolás a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási forma, amelyet mintegy 300-350 egészségügyi szolgáltató nyújt országszerte. A rendszer megerősítését a szakma kezdeményezte, az egyeztetés lassan egy éve tart – idézte fel a lap.

A tárcánál a Népszava érdeklődésére elmondták: a tervezet meghatározza, hogy a szakápolók pontosan milyen segítséget nyújthatnak otthon a betegeknek és a hozzátartozóknak. Ennek része például a tartós fájdalomcsillapítás, a mentálhigiénés gondozás, a gyógyszerezés, de még a családtagok felkészítése is a beteg ellátására. Elmondták azt is, hogy a javaslat egységes ápolási dokumentációs sémát vezetne be, amit minden otthoni ápolónak vezetnie kell.