A Tisztességes Választásért Alapítvány célja, hogy az egyéni és kollektív emberi jogok, különösen a demokratikus jogállam működésével kapcsolatos állampolgári jogok érvényesülését figyelemmel kísérje, ennek állapotát rendszeresen elemezze – mondta Pozsgay Imre egyetemi tanár, az alapítók egyike a szervezet bemutatkozó sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Magyarországnak ma az egyik legnagyobb gondja, hogy a diktatúra idején felbomlott civil társadalom nem erősödött meg, hiányzik az önrendelkezésre képes állampolgár. Az alapítvány azért próbál tenni, hogy ez megváltozzék – mondta Pozsgay Imre.

“Van némi népfelvilágosító szerepünk” – utalt vállalt feladataikra.
Pozsgay Imre közölte: fontosnak tartják, hogy mind az országgyűlési, mind az Európai Parlamenti (EP), mind pedig az önkormányzati választások, valamint az egyéb választási eseményeket, népszavazásokat az alkotmány betűjének és szellemének megfelelően, törvényesen, a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítva bonyolítsák el.

Kérdésre válaszolva közölte: az alapítvány mostani létrehozása és a vasárnap sorra kerülő EP-választás között nincs közvetlen kapcsolat. Pozsgay Imre szavai szerint a szervezet mostani létrehozásával “kortescéljaik” nem voltak.

Az egyetemi tanár megjegyezte: szándékaikban semmiféle pártelkötelezettség nem működik, az állampolgárért, az állampolgárral együtt kívánnak cselekedni.

Szintén kérdésre válaszolva Pozsgay Imre azt mondta: az alapítvány tevékenységében bizonyos nyomásgyakorló szerepre is vállalkozik, és például intézmények jelzéseit, észrevételeit eljuttatják országgyűlési bizottságokhoz, minisztériumokhoz, a kormány más szervezeteihez, de fogadják és megvizsgálják az állampolgárok észrevételeit is.

A Tisztességes Választásért Alapítvány létrehozói: Klinghammer István egyetemi tanár, az ELTE volt rektora, Pozsgay Imre, Tersztyánszkyné Vasadi Éva, az Alkotmánybíróság volt tagja, Vejkey Imre ügyvéd, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az Országos Választási Bizottságba (OVB) delegált tagja, Vízkelety Mariann jogász és Vukovich Gabriella demográfus.