A vakok, gyengénlátók és más olvasási nehézségekkel küzdők számára a szerzői jog által védett termékekhez való könnyített hozzáférésről és az erről szóló nemzetközi egyeztetés folytatásáról egyeztek meg a Szerzői és Szomszédos Jogi Állandó Bizottságának (Állandó Bizottság) május végi ülésén a résztvevők – olvasható a WIPO sajtóközleményében.

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) keretein belül működő Állandó Bizottság május végén Genfben megtartott egyeztető fórumán az olvasási nehézségekkel küzdő személyeket érintő szerzői jogi kérdésekről egyeztettek a résztvevők. A küldöttségek és szakértők egyetértettek abban, hogy meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a látássérültek és olvasási problémákkal küzdők könnyített feltételekkel férhessenek hozzá a szerzői jog által védett termékekhez, mivel ennek köszönhetően érezhetően csökkenhetne az őket érintő társadalmi kirekesztettség. A résztvevők szerint olyan módszerek kidolgozására van szükség, amely lehetővé teszi az új kiadású termékek lehető legrövidebb időn belül történő, a látássérültek számára is olvasható formátumban való megjelentetését. A témáról szóló egyeztetést az Állandó Bizottság következő ülésén is folytatni fogják.

Az érintett felek, így a jogtulajdonosok és a fogyatékkal élőket képviselő szervezetek részvételével lebonyolított megbeszélések célja, hogy a felek megismerjék egymás igényeit, és olyan módszereket dolgozzanak ki, amelyek segítenek a fogyatékosok speciális igényeire választ találni, és megkönnyítik számukra a szerzői jogvédelem alatt álló művekhez való hozzáférést.