A II. kerületbe költöztek a Fővárosi Bíróság (FB) Közigazgatási Kollégiumának tanácsai és a Gazdasági Kollégiumának másodfokú tanácsai – közölte Gatter László, az FB elnöke az új, Csalogány utcai irodaházba való költözés alkalmából tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese elmondta: az OIT tavaly június 9-én hozott döntésében elkötelezte magát a Fővárosi és a Pest Megyei Bíróság helyzetének gyökeres javítása mellett. Ennek keretében dolgozói létszámbővítésre adott lehetőséget, a két bíróságon összesen száz új munkahely jött létre. A Fővárosi Bíróságnál 30, a Pest Megyei Bíróság területén pedig 10 megyei elsőfokú bírói álláshelyet lehetett kialakítani. A többi helyre a megfelelő segédszemélyzet került.

Azért, hogy a dolgozókat megfelelően el lehessen helyezni, az OIT engedélyezte, hogy a bíróságok helyiségeket bérelhessenek. Az FB esetében ez most megtörtént – mondta.

 A kétezer négyzetméteres, Csalogány utca 47-49. szám alatt található irodaházban összesen 140 ember fog dolgozni. Azt is elmondta, hogy a két bíróságnál történő bővítésekre az OIT összesen egymilliárd forintos összeget határozott meg. A kiadások jelentős részét a személyi költségek teszik ki, az épület bérlése pedig 100 millió forintba kerül évente.