Bírósági szóvivők tréningeznek június 15-17-e között a Magyar Bíróképző Akadémián. A „Közszereplés a médiumok kezelése” címmel meghirdetett bírósági sajtószóvivői képzés az idén először kísérleti jelleggel, új programmal bővül. A mai megnyitón köszöntőt mondott Fazekas Sándor az OIT elnökhelyettese.

Az idén a klasszikus nyomtatott, elektronikus és online média területén a közszereplés témakörében elsajátított ismereteken túl, először kísérleti jelleggel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola szervezésében a képzés keretében útjára indul egy szakmai kerekasztal-beszélgetés a bírósági sajtókommunikációról. A két és félnapos tréning zárónapján a vitaindítónak szánt kerekasztal-beszélgetésen neves, a napi-és a heti sajtó szerkesztésében jártas főszerkesztők, újságírók segítségével keresik a résztvevők a válaszokat arra, hogy miként lehetne hatékonyabbá tenni a bíróságok és a sajtó kapcsolatát. A szakmai workshop alkalmat teremt a bírósági sajtószóvivők részére, hogy jobban megismerjék a sajtó munkatársainak igényeit, kéréseit a napi bírósági kommunikációval kapcsolatban.

A bírósági tájékoztatásban közreműködő elnökök, elnökhelyettesek, kollégiumvezetők, bírák és más sajtószóvivők a jobb együttműködés reményében az előzetesen megfogalmazott kérdéseikre közvetlenül a helyszínen szakújságíróktól kaphatnak választ. Az utoljára két évvel ezelőtt megrendezett bírósági sajtószóvivői képzés üzenete ma még aktuálisabb: a bíróságok értik a társadalmi szintű kommunikáció fontosságát, nyitottak a felelősségteljes, közérthető tájékoztatásra és a sajtóval való hatékonyabb párbeszédre.