Kétnapos országos közlekedésbiztonsági akciót tart szerdától a motorkerékpárosok ellenőrzésére a rendőrség – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a motorkerékpárral közlekedőket és járműveiket ellenőrzik az ország útjain szerdán és csütörtökön. A fokozott ellenőrzés oka, hogy magas a motorkerékpárosok által elkövetett közúti közlekedési szabályszegések száma, s az általuk okozott vagy elszenvedett balesetek többsége súlyos, gyakran halálos kimenetelű.

Az ORFK emlékeztetett arra: tavaly összesen 131 motorkerékpáros vesztette életét közlekedési balesetben, vagyis a közúti balesetben elhunytak több mint 13 százaléka motorosbaleset áldozata lett. Az idén június közepéig 36 motoros halt meg közlekedési balesetben.

A motorkerékpárral okozott balesetek elsődleges oka a sebesség nem megfelelő megválasztása és a szabálytalan előzés. Számos esetben fordult elő az is, hogy a motoros elvesztette uralmát a jármű felett, fának vagy az út valamely tartozékának ütközött – írták a közleményben.

Hozzátették: a kampány idején a rendőrség valamennyi üzemképes hagyományos és fix (automata) sebességmérő műszerét működteti.

A fokozott ellenőrzést egy európai szintű akciósorozat, a TISPOL – az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata – szervezésében hajtják végre. A motorkerékpárok műszaki ellenőrzésében részt vesz a Nemzeti Közlekedési Hatóság is.