Az egyik szélsőséges nézeteiről ismert blogger internetes naplójában a cigány közösség tagjainak „kegyetlen és céltalan megalázására”, a teljes cigány közösség közéletből való kiűzésére és szétverésére hívott fel. Ezért a tegnapi napon négy jogvédő civil szervezet feljelentést tett a BRFK-n és a Fővárosi Főügyészségen közösség elleni izgatás miatt.

A feljelentért tevő négy jogvédő szervezet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti, Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért.

A szólásszabadság nem ad korlátlan felhatalmazást arra, hogy valaki e jogával tudatosan visszaélve egy neki nem tetsző társadalmi csoport tagjai ellen nyíltan erőszakra hívjon fel. Aki visszaél az alkotmányban biztosított véleménynyilvánítási jogával és az egyenlő emberi méltóság alapelvét elutasítva etnikai csoport elleni gyűlöletre uszít, a jogállam bírósága előtt köteles felelni tettéért.

Az elmúlt egy év során több halálos következménnyel járó és a rendőrség megítélése szerint is rasszista motivációjú bűncselekményt követtek el ismeretlen személyek a roma közösséghez tartozó magyar állampolgárok ellen. Ezért a jogvédők tűrhetetlennek és különösen veszélyesnek tartják a nyílt gyűlöletkeltés akkor, amikor a magyar társadalomban egyre elterjedtebbé válik a kisebbségekkel szembeni intolerancia.

A négy civil jogvédő szervezet úgy véli, a feljelentett cselekmény esetében a jelenlegi büntetőjogi szabályozás (Btk. 269. §) tökéletesen alkalmas arra, hogy az elkövetőt felelősségre vonják. Az igazságszolgáltatás különböző szintjein működő szervezeteknek halaszthatatlan feladata, hogy következetesen fellépjenek a bűncselekményt megvalósító gyűlöletbeszéd ellen.

Ezért a feljelentést tevő szervezetek azt kérik a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy indítsa meg a büntetőeljárást az uszító, gyalázkodó kijelentések miatt.