2009. június 28-ától a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így ezután a kiskorúak számára sem feltétlenül szükséges európai utazásaikhoz kiváltani az útlevelet.

A 14 éven aluli kiskorú számára illetékmentes a lakcímigazolvány kiadása is, ha az a szülő, törvényes képviselő nevének, telefonszámának feltüntetése érdekében, vagy e kérelemre feltüntethető adatok megváltozása miatt történik.

A személyazonosító igazolvány kiadása lehetővé teszi a kiskorú gyermekek számára is a szabad mozgás jogának gyakorlását az Európai Unión belül anélkül, hogy a szülőnek többletráfordítással útlevelet kelljen készíttetnie a kiskorú részére.

A szülő vagy törvényes képviselő nevének és telefonszámának a kiskorú lakcímigazolványába történő bejegyzése a 14 éven aluli gyermekek biztonságát szolgálja.

A kiskorúak számára történő személyazonosító igazolvány kiadásával és a szülők, törvényes képviselők nevének és aktuális telefonszámának a lakcímigazolványba történő bejegyzésével kapcsolatos eljárásrendről bővebb információt talál 2009. június 28-ától a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala honlapján az Okmány kiállítás – Személyazonosító igazolvány és Lakcímigazolvány menüpont alatt.