Jövő évtől adót kell fizetni a nagyértékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlanadó háromkulcsos lesz. A parlament elfogadta az egyes nagyértékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényjavaslatot.

Az új adót az APEH szedi be, az adózóknak önbevallást kell készíteniük.

Adómentes lesz a tulajdonos által lakott, 30 millió forintnál nem drágább, és egy második, legfeljebb 15 millió forintot érő lakás.

Az ingatlanadó háromkulcsos lesz: 0-30 millió Ft-ig 0,25 százalék, 30-50 millió Ft között 0,35 százalék. 50 millió Ft felett 0,5 százalék.

Bevallást akkor kell tenni – az szja bevallással együtt – ha a lakás számított értéke eléri a 30, illetve a 15 millió forintot, de fizetni a forgalmi érték alapján kell. A sokadik ingatlan már az első forinttól adózik.

A számított érték az alapterület és a törvény mellékletében megadott négyzetméter árakkal felszorzott összeg, míg a forgalmi érték az, amely eladás esetén “árként általában elérhető”.

Budapesten a többlakásos házban legdrágább a XII. kerület 450 ezer, azt követi az I. és a II. kerület 400 ezer forint négyzetméterenkénti szorzóval. Ez azt jelenti, hogy a XII. kerületben már adóköteles lesz egy 67 négyzetméteres lakás is, míg például a XXI. kerületben – ahol 200 ezer forint a négyzetméterenkénti szorzó – 150 négyzetméter alapterület felett kell adózni.

A számított értéket korrigálni kell több tényezővel, például ha tégla a ház fala, akkor 1 a korrekciós szorzó, de panelnél 0,9, ha 10 évnél fiatalabb a lakás, akkor 1,15-tel kell felszorozni a számított értéket, míg ha 10 éven belül újították fel, akkor 1,1 a korrekciós szorzó szám.

Egy olyan lakás például, amelynek a forgalmi értéke 1 forint híján 30 millió, akkor adómentes, ha a tulajdonos benne lakik. Ha a forgalmi érték eléri a 30 milliót, akkor 0,25 százalék, azaz 75 ezer forint az éves adója. A 30 és 50 millió közti értéksávban 0,35 százalék az adó, így egy 40 milliós lakás adója 110 ezer forint. Ha 50 millió forintnál ér többet a lakás, akkor az afeletti rész után már 0,5 százalék lesz az adó, így egy 100 millió forint forgalmi értékű lakás éves adója 395 ezer forint lesz.

Az adóból mindig le lehet vonni azt az összeget, amelyet a helyi önkormányzat szabott ki ugyanarra az ingatlanra, adóként. Így több balatoni településen nem fognak fizetni vagyonadót az üdülőtulajdonosok, mivel a helyi ingatlanadó több mint az új adó.

A nyugdíjasnak és a munkanélkülinek adófelfüggesztés jár, de a meg nem fizetett adó miatt az állam jelzálogot terhel a lakásra.

A 25 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű hajó adója minden négyzetméternyi vitorla után a gyártást követő első 10 évben 2 ezer forint, majd folyamatosan csökken. A motoros hajóknál 50 kW motorteljesítménytől indul az adó, akkor az első 5 évben kilowattonként 300 forintot kell fizetni, majd a hajó öregedésével itt is csökken a taksa.

A motoros légi járműveknél a felszálló tömeg minden 100 kilogrammja után 8 ezer forint az adó az első öt évben. A hajó adómentes, ha sportegyesület tulajdonában van, vagy mentésre használják, és a repülő után sem kell fizetni, ha sportegyesület a tulajdonosa.

A nagy teljesítményű személygépkocsik adóztatása 125 kilowattnál kezdődik. A 125 és 175 kilowatt közötti motorteljesítményű kocsiknál a normál autóadó kétszeresét, 175 és 200 kilowatt között a két és félszeresét, afelett pedig a háromszorosát kell fizetni.

A törvény tartalmazza azt is, hogy 2010-től megszűnik az 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás (eho).