Sólyom László köztársasági elnök kedden aláírta a vagyonadóról szóló, valamint a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt. Az államfő aláírta a gyes időtartamának rövidítését és gyed igénybevételének szigorítását tartalmazó jogszabályt is, amelyet első alkalommal visszaküldött az Országgyűlésnek újratárgyalásra – mondta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke kedden.

Hozzátette: a parlament a vagyonadóról szóló, valamint a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvény sürgős kihirdetését kérte, a határidő kedden járt le.

Wéber Ferenc közölte: az államfő aláírta a gyermekek védelméről szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosítását. Emlékeztetett ugyanakkor: Sólyom László június 11-én jelentette be, hogy nem ért egyet a gyes időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá az erről szóló törvényt.

Indoklásában akkor kiemelte: a foglalkoztatás elősegítését célzó kormányzati intézkedések akkor lennének hatékonyak és szolgálnák a kisgyermekes anyák érdekeit, ha nem kikényszeríteni próbálnák a visszatérést a munkába, hanem azt ösztönözni. Ezért – mint fogalmazott – az anyák szabad döntésének kell lennie, hogy a gyermek hároméves koráig otthon maradnak-e, vagy munkát vállalnak.

A kormány a törvény szövegét változatlanul hagyta, de egy paragrafust hozzátettek a jogszabálytervezethez. Ezt a törvényt június 29-én fogadta el a parlament, és mivel a köztársasági elnök egyszer küldhet vissza újratárgyalásra egy jogszabályt, másodszorra azt már alá kellett írnia.

Az elfogadott törvény értelmében a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett. A gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és ugyanúgy mint eddig, maximum a gyermek kétéves koráig jár. Nem emelkedik jövőre a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztják be, folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

Mivel a parlament elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényt, jövő évtől adót kell fizetni a nagy értékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlanadó háromkulcsos lesz. Az új adót az APEH szedi be, az adózóknak önbevallást kell készíteniük.

Adómentes lesz a tulajdonos által lakott 30 millió forintnál nem drágább, és egy második, legfeljebb 15 millió forintot érő lakás. Az ingatlanadó háromkulcsos: 0-30 millió Ft-ig 0,25 százalék, 30-50 millió Ft között 0,35 százalék. 50 millió Ft felett 0,5 százalék. A törvény tartalmazza azt is, hogy 2010-től megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho).

Sólyom László aláírta a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt is. E szerint jövő évtől 5 millió forintig 17, afelett pedig 32 százalék lesz a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, az üdülési csekk és a melegétkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetnie a munkaadónak; megadóztatják az ingatlannal rendelkező cég eladását, emelkedik a jövedéki adó, az eva adókulcsa pedig 30 százalék lesz.