Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) vezetője, a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás kezdeményezője a Fővárosi Bírósághoz fordult egy rendőrségi határozat felülvizsgálatát kérve; erről a CM elnöke beszélt újságíróknak hétfőn, Budapesten.

Seres Mária elmondta: arra kérik a testületet, hogy vizsgálja felül azt a rendőrségi határozatot, amellyel megakadályozta a Civil Mozgalom múlt hétre tervezett élőláncát a Parlament előtt. A megmozdulással tiltakozni akartak az Alkotmánybíróságnak (Ab) a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás megtartását elutasító döntése ellen.

Az Ab július közepén hozott határozatában kimondta, hogy az Országgyűlés június 29-én olyan törvényeket fogadott el, amelyek érintették az elrendelt népszavazás tárgyát. E törvények elfogadása a testület szerint olyan jelentős változásnak tekintendő, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát, ezért az Ab az Országgyűlésnek a korábbi, a népszavazást elrendelő határozatát megsemmisítette.

Seres Mária elmondta: a fenti döntéssel nem értenek egyet, sőt jogtalannak és törvénytelennek tartják az egész folyamatot, mert úgy vélik, a politikusok beavatkoztak a népszavazásba és az Ab-nek ezt a folyamatot le kellett volna állítania.

Kiemelte, az élőlánc egy csendes demonstráció lett volna, körülbelül háromszáz ember részvételével, a rendőrség azonban elutasította annak megtartását azzal az indokkal, hogy mérlegelniük kell a megmozduláson részt nem vevők mozgásszabadságát. A CM elnöke hozzátette: a rendőrség felajánlott más helyszínt, de ő ezt “nevetségesnek” tartja, és úgy véli, a Parlament előtti tér egy jelképes helyszín, egyfajta “üzenet” lett volna a képviselőknek. Úgy látszik, a Kossuth téren egy csendes, gyertyás rendezvényt nem lehet megtartani, hangos, több tízezres megmozdulásokat viszont igen – mondta.