Átalakítják a gyógyászati segédeszközök (gyse) támogatási rendszerét, de változás lesz az eszközök rendelhetőségében, jön a komplex szolgáltatási csomag, és kölcsönzésre is lesz lehetőség; a módosításokról Székely Tamás egészségügyi miniszter számolt be hétfőn, sajtótájékoztatón.

A változásokat két lépcsőben – augusztus közepe és január – vezetik be, az első módosulások a rendszerben augusztus 16-tól érvényesek.

Az egyik változás a társadalombiztosítási támogatásban lesz, ugyanis módosultak a támogatási kulcsok. A rendelet értelmében a hónap közepétől megszűnik a 100 százalékos támogatás, helyette egyes eszközöket 98 százalékéban támogatja az állam. A többi kulcs 50, 70, 80 és 90 százalék lesz – ismertette Székely Tamás.

Megszűnik például néhány elavult, nem-steril kötszercsalád támogatása. A kötszerekre egységesen a 80 százalékos tb-támogatási kulcs lesz érvényben. A végtagprotéziseket 98 százalékban támogatja az állam azzal, hogy a beteg által fizetendő térítési díj nem haladhatja meg az ötezer forintot. A felnőttek részére készített, enyhén deformált lábra felírható ortopéd cipők esetében 50, míg a gyermek esetében 70 százalékos lesz a támogatás. A nagyfokú deformitással élők számára készített cipők többségének árához 90 százalékos támogatást nyújt az állam. A sztómaterápiás eszközök támogatása a legmagasabb, 98 százalékos kulcsba tartozik majd.

A hallásjavító eszközök támogatási kulcsa a 18 évesnél idősebbeknél egységesen 70, míg az ez alatti életkorban 98 százalékos lesz szintén azzal a kitétellel, hogy a beteg ötezer forintnál nem fizethet többet. A vakok számára felírható botokat és pálcákat az eddig 85 százalékos kulcs helyett augusztus közepétől 98 százalékban támogatja az állam. A szemüvegeknél a hat dioptria alatti szemlencsék támogatása megszűnik, a kontaktlencsék támogatása 70, míg az úgynevezett távcsőszemüvegek és tartozékaik 80 százalékra nő.

Szintén augusztustól módosul az eszközök felírhatósága is. Az eddig szakorvos által felírt gyse-t a jövőben – szakorvosi javaslatra – a háziorvos is felírhatja.

A tárcavezető elmondta, januártól bevezetik a gyógyászati eszközök kölcsönözhetőségének lehetőségét, alapvetően azokra az esetekre, ahol az eszköz egy bizonyos ideig kell csak a használójának.

Bevezetik a komplex szolgáltatási csomagot is, ami magában foglalja az eszköz térítésmentes javítását, cseréjét, egyfajta jótállást nyújt. Ha a betegnek problémája van az adott eszközzel, nem kell felkeresnie a szakorvost, hanem egyből a gyártóhoz, forgalmazóhoz fordulhat javításért, pótlásért külön vényírás nélkül.

Januártól lép életbe a keretösszeg rendszere, amely a gyógyszereknél már ismert közgyógyellátási szisztémához lesz hasonló. Az összegről a miniszter még nem tudott nyilatkozni, valószínűleg az eltérő betegségekre nyújtott eszközöknél eltérő lesz ez a bizonyos keretösszeg. Az elképzelés szerint a keretösszegen belül a beteg maga döntheti el, hogy hány darabot és milyen minőségben szeretne igénybe venni.

Székely Tamás közölte még, hogy az idei évre a gyse-előirányzat 42,5 milliárd forint, az év végéig várhatóan 44,5 milliárd forintot költenek majd el.