Az Európai Unió nevében a soros elnök Svédország szombaton (2009. augusztus 8.) sajtóközleményben közölte, hogy az Európai Unió egésze ellen irányuló cselekedetnek tekintik az iráni elnökválasztást bíráló tüntetők elleni bírósági eljárást, és ennek megfelelően kezelik majd.

David Miliband brit külügyminiszter provokációnak nevezte az iráni elnökválasztást bíráló tüntetők elleni pert, miután szombaton telefonon megbeszélést folytatott francia és svéd kollégájával, Bernard Kouchnerrel és Carl Bildttel. A három külügyminiszter megerősítette, hogy támogatják egymást „ezzel az iráni provokációval” szemben. A teheráni forradalmi bíróságon szombaton több tucatnyi iráni mellett a francia és a brit követség egy-egy alkalmazottja, Husszein Rasszam és Nazak Afsar, valamint Clotilde Reiss, francia állampolgárságú egyetemi lektor is a vádlottak padjára került.

Miliband szombaton kiadott közleményében kijelentette, hogy mélyen nyugtalanítják a Rasszam ellen felhozott „megalapozatlan vádak”. Hozzátette, hogy a Rasszam és más nagykövetségi alkalmazottak elleni eljárások „még jobban lejáratják az iráni rezsimet”.