A Magyar Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom felkérte Sólyom László köztársasági elnököt, Bajnai Gordon miniszterelnököt, valamint az érintett tárcák minisztereit, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja a nemzetközi humanitárius jog érvényesítése.

Erre a Magyar Vöröskereszt nyílt levelében kérte az érintetteket, amelyet a genfi egyezmények aláírásának 60. évfordulója alkalmából írtak.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója által aláírt nyílt levélben arra is felkérték a kormányt, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat, mind a genfi egyezményekből fakadó, mind a humanitárius területen végzett tevékenységeinek maradéktalan ellátásához.

Úgy vélik, szükség van a nemzetközi humanitárius jog terjesztését és népszerűsítését elősegítő módszerek kidolgozását támogató kezdeményezésekre is, különösen a középszintű oktatásban tanuló fiatalok körében. Közlésük szerint ez azért fontos, mert a fegyveres erők tagjainak és a civil lakosságnak is tisztában kell lenniük a humanitárius jog őket érintő rendelkezéseivel – olvasható a nyílt levélben.

Kifejtették, hogy az államoknak az emberiesség szószólóiként fontos szerepet kell játszaniuk fegyveres konfliktusok esetén, mind Európában mind világszerte, a fegyveres összeütközések során elkövetett bűncselekmények büntetlensége pedig elfogadhatatlan, a nemzetközi humanitárius jog megsértőit felelősségre kell vonni.

A genfi egyezmények a jelenleg is hatályban lévő, 1949. augusztus 12-én elfogadott négy egyezményt jelentik, amelyek megállapítják az irányadó alapvető nemzetközi jogi szabályokat fegyveres konfliktusok esetén. Az 1899-ben és 1907-ben elfogadott Hágai Egyezményekkel együtt képezik a nemzetközi humanitárius jogi rendszer alapjait. Eddig összesen 194 ország ratifikálta az egyezményeket.