Menesztése miatt bírósághoz fordult Varga Péter, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. volt vezérigazgatója a napokban – közölte a Baranya Megyei Bíróság szóvivője az MTI megkeresésére.

Hajdú István bíró elmondta: a volt cégvezető a Pécs Holding ellen adott be keresetet elbocsátásával összefüggésben. A szóvivő ugyanakkor arra hivatkozva, hogy magánindítványról van szó, több részletet nem közölt. Az MTI úgy értesült, Varga Péter, aki az eljárás végéig nem kíván nyilatkozni, azt kéri, helyezzék vissza korábbi pozíciójába, a holding élére.

Varga Pétert Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt kezdeményezésére július 16-án menesztette a város közgyűlése. A vezetőtől rendkívüli felmondással váltak meg, a lépéshez Pécs gazdasági átvilágításainak eredménye is hozzájárult.

A polgármester úgy vélte: Varga Pétert felelősség terheli azért, hogy az általa irányított Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő helyi busztársaság, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. a közelmúltban nettó 2,2 milliárd forintért eladta mintegy 170 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. “Ezzel pedig Pécs elvesztette vagyonának jelentős részét”.

A buszeladási botrány június elején robbant ki. Napvilágra került, hogy a járművek egy része könyv szerinti értéken, a másik része pedig 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta 1,2 millió forint havi bérleti díjat fizet a buszok darabjáért és 10 évre egy összegben nettó 2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.

Varga Péter akkor az MTI-nek azt mondta: ő is csak később értesült a tranzakcióról, de nem hiszi, hogy bűncselekményről, hanem “egész egyszerűen a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó” – mondta, utalva arra, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa a lépésről nem tájékoztatta a Pécs Holdingot és az önkormányzatot.

Hozzátette: nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez ugyanis közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség.

Az ügy kapcsán Páva Zsolt feljelentést is tett, a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomoz.