Majdnem másfél évre börtönbe zárnak egy roma származású szülőpárt, mert két gyermekük kerülte az iskolát – olvasható a pénteki Népszabadságban, amely felhívja a figyelmet arra: példa nélküli Magyarországon, hogy az apának és az anyának egyszerre kelljen bevonulnia.

A cikk szerint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt másodfokon is elítéltek egy szülőpárt: az apának és az anyának 16 hónapra kell börtönbe vonulnia, mert két gyerekük kerülte az iskolát. A családban hat gyerek van, közülük egy még csecsemő, három rendszeresen jár iskolába. A két idősebbnél merültek fel a gondok, még akkor, amikor alsó tagozatosok voltak: rendszeresen elindultak az iskolába, de nem érkeztek meg vagy a szünetben ellógtak.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kegyelmi kérvényt írt az ügyben Sólyom Lászlónak. A szervezet indoklása szerint nem a szülők kötelességszegése miatt hiányzott sokat igazolatlanul a két gyerek, hanem azért, mert folyamatosan nagyon rosszul érezték magukat az iskolában. “Valószínűsíthetően roma származásukkal kapcsolatban is gyakran voltak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek, sőt nemegyszer komoly fizikai atrocitásoknak is” – idézi a kérvényt a lap.

A köztársasági elnök döntéséig az igazságügyi miniszternek jogában áll felfüggeszteni a büntetés végrehajtását. A TASZ a kegyelmi kérvényt Draskovics Tibornak is elküldte.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán