Idén már több mint kétszázan fordultak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatalához Csongrád megyéből, közülük hat panaszossal személyesen találkoztak az ombudsman munkatársai a csütörtökön, Szegeden rendezett panasznapon.

Szabó Máté ombudsman a panasznapot követő sajtótájékoztatón elmondta: a hivatalhoz Csongrád megyéből idén érkezett beadványok száma több mint kétszeresére nőtt 2008 hasonló időszakához viszonyítva.

A 222 panasz jelentős része – az országos tapasztalatokhoz hasonlóan – itt is a szociális helyzet romlására vezethető vissza. A hivatal hatáskörébe tartozó beadványok közül a legtöbb az önkormányzatok, illetve a rendőrség tevékenységét kifogásolta – tudatta az országgyűlési biztos.

Néhány ügyben további lépésekre lesz szükség, de minden olyan esetben választ kapnak a panaszosok, amelyre kiterjed a biztosi hivatal hatásköre – közölte Szabó Máté.

A biztos beszámolt arról, hogy a közelmúltban két ombudsmani vizsgálat is lezajlott Csongrád megyében. A Szegedi Tudományegyetem gyermekpszichiátriáján lefolytatott vizsgálat esetében megállapították, hogy az intézmény összességében jól működik, gondot okoz azonban az épület akadálymentesítésének hiánya, illetve szükség lenne egy, a fiatalok drogprevencióját lehetővé tevő ambulanciára is.

A másik vizsgálat a Szegedi Fegyház és Börtönben folyt. Szabó Máté emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt még Gönczöl Katalin végzett hasonló ellenőrzést az immár már 125 éves szegedi Csillag börtönben. Ennek egyik fontos megállapítása volt, hogy a földszinti cellák vizesek. A fogvatartottakat áthelyezték máshova, a még mindig vizes helyiségeket most azonban az alkalmazottak használják – mondta az ombudsman.

A tíz év alatt komoly lépések történtek a zsúfoltság csökkentése érdekében, a börtön telítettsége 170-ről 120 százalékosra csökkent, a szakmai vélemények szerint azonban a szegedihez hasonlóan hosszú időtartamra, esetlegesen tényleges életfogytiglani büntetésre ítélt fogvatartottakat őrző intézményekben a 85 százalékos arány lenne az optimális – fogalmazott Szabó Máté.

A biztos hangsúlyozta, Szegeden kiemelkedő szakmai színvonalú munka folyik a rabok reszocializációja érdekében, az elítéltek elhelyezési körülményeinek és a dolgozók munkafeltételeinek javítására azonban több milliárd forintos infrastrukturális beruházásra lenne szükség.