Önálló indítványként nyújtja be a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot az Országgyűlés egészségügyi bizottsága – tájékoztatott a testület elnöke pénteken.

Az egészségügyi bizottság több hónapos egyeztetések eredményeként egyhangú szavazással döntött arról, hogy önálló indítványként nyújtja be a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról szóló indítványt – olvasható Kökény Mihály közleményében.

Szerinte a tervezet elfogadása a politika egészség iránti elkötelezettségét bizonyítaná.

A kormány javaslatára az indítvány szövegét az egészségügyi bizottság és az Egészségügyi Minisztérium honlapján, továbbá a www.weborvos.hu oldalon is közzé teszik és várják a lakosság, a civil szervezetek, az érdekképviseletek észrevételeit az egb@parlament.hu címen október 9-ig.

Az előterjesztés egyebek mellett a dohányzás teljes tilalmát indítványozza a menetrend szerint közlekedő személyvonatokon és a melegkonyhás vendéglátóhelyek zárt légterű helyiségeiben.

Kezdeményezi, hogy a helyi önkormányzat rendeletben – a törvényben nevesített helyeken túl – nyilváníthasson nemdohányzónak közterületet.

Szükségesnek tartja továbbá egyes további közterületeken (aluljárókban és zárt légterű felüljárókban, a légtér jellegére tekintettel, valamint játszótereken, a gyermekek fokozott egészségvédelme érdekében, és a tömegközlekedési eszközök megállóiban) dohányzási korlátozás bevezetés

A T/9856. törvényjavaslat