Naprakész, működőképes gondnoksági nyilvántartási rendszer kialakítását célozza az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) kapcsolatos, a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról szóló törvényjavaslat, amelynek kedden kezdődött meg az általános vitája a parlamentben.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára expozéjában elmondta: az új polgárjogi kódex hatálybalépésével több szempontból is szükséges a jelenlegi gondnoksági nyilvántartás felülvizsgálata. Közölte, hogy jelenleg igazságügyi miniszteri rendelet tartalmazza a szabályokat, de ez a szabályozási szint nem megfelelő, a kérdést törvényben kell rendezni.

Avarkeszi Dezső úgy vélte, a jelenlegi adatbázisban rögzített adatokat bővíteni kell, a nyilvántartás használhatósága érdekében a gondnokoltak mellett a gondnokaik adatainak regisztrálása is indokolt.

Az államtitkár szerint lényeges, garanciális rendelkezése a Ptk.-nak, hogy a jövőben a bíróság rendel gondnokot.

Hozzáfűzte: a gondnokok szerinti keresés funkciójának megteremtése a bíróságok munkáját is egyszerűsíti, hiszen közvetlenül tudomást szerezhetnek arról, hogy a gondnokként kirendelni kívánt személy gondnokoltjainak száma eléri-e a törvényben megszabott limitet.

Avarkeszi Dezső elmondta, az új Ptk. bevezeti a támogatott döntéshozatalt, vagy az önrendelkezés érvényre juttatását elősegítő előzetes jognyilatkozatot. Ezek résznyilvántartások bevezetését indokolják – jegyezte meg.

Kifejtette: a támogatott döntéshozatal a cselekvőképesség korlátozása nélkül nyújt segítséget a rászorult személyeknek; a támogató kinevezéséről szóló bírósági határozat képezi a közhiteles nyilvántartás alapját.

Előzetes jognyilatkozatban – folytatta – bárki, még cselekvőképes állapotban rendelkezhet személyi és vagyoni ügyei vitelének módjáról, a cselekvőképességének jövőbeni korlátozása esetén.

Hangsúlyozta: az előzetes jognyilatkozat érvényességének egyik feltétele annak országos nyilvántartásba vétele, amiről a bíróság dönt.

Avarkeszi Dezső közölte: a nyilvántartásokat továbbra is az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala vezetné, az új adatokat a helyi bíróságok vinnék be az adatbázisba.

Elmondta: a törvényben feljogosított hatóságok 2011. január 1-től közvetlenül is hozzáférhetnek a tevékenységük ellátáshoz feltétlenül szüksége adatokhoz.