Majtényi László távozása előtt még csökkentené a Mónika-show-ra és a Joshi Bharatra kilátásba helyezett büntetés mértékét, más tagok pedig még ennél is kisebb mértékben szankcionálnák a feltárt törvénysértéseket – áll Szalai Annamária ORTT-tag közleményében.

Az RTL és a TV2 tavaly év vége óta a nézőszám hajszolása érdekében folytatott öncélú vetélkedés jegyében egyre több törvénysértést követett el a délutáni, gyermekek által is nézett műsorsávban a Mónika show és a Joshi Bharat bulvár talk-show-kban.

Az ORTT napirendjén nyár óta gyűlnek a Mónika show-val és a Joshi Bharattal kapcsolatos törvénysértéseket feldolgozó előterjesztések, köztük egy 10-10 epizódot feldolgozó célvizsgálat eredményei. Az ORTT ahelyett, hogy visszatartó erejű szankcióval végképp megálljt parancsolna a sorozatos törvénysértéseknek, több mint fél éve halogatja döntésit – állítja Szalai Annamária. A testület egy-egy tagja mindeddig különféle okokra hivatkozva próbálta elodázni a döntéshozatalt, ilyen ok volt például a kereskedelmi tévékkel való konzultáció eredményeinek bevárása, az általuk október 1-től alkalmazott etikai kódex hatásának vizsgálata, stb.

Majtényi László, az ORTT lemondott elnöke hivatali idejének utolsó ülésszakán került volna sor a talk-show-kal kapcsolatos törvénysértések tárgyalására, azonban az ülés határozatképtelen volt, így elmaradt. Az elnök ezért lemondásának határnapjára, 2009. november 30-ára, hétfőre, a megszokott ülésrendtől eltérően ismét ülést hív össze, hogy működésének utolsó napján a testület tárgyalhassa a Mónika show-val, Joshi Bharattal kapcsolatos módosító indítványát.

Majtényi módosító indítványával, a Mónikával kapcsolatos törvénysértések miatt az ORTT jogászai által javasolt 54 óra helyett mindössze 18 órára sötétítené el az RTL képernyőjét, míg a Joshi Bharat esetében kilátásba helyezett 105 millió Ft kötbér helyett csupán 24 órás műsoridő felfüggesztést szeretne – álla közleményben.

Az alacsony szankciók, amennyiben azt – feltehetően hosszú jogorvoslati eljárás után – végrehajtanák a csatornák, minden bizonnyal hatástalanok lennének – szögezi le Szalai. A nyáron kiszabott 12-12 órás büntetés sem hozott érdemi változást a műsorokban. Ezért is tatja érthetetlennek a leköszönt elnök indítványát.

Önmagában a bemutatott témák – a bűnözés, agresszió, szokásostól eltérő szexualitás orientációk, pedofília, molesztálás, vérfertőzés, promiszkuitás, bántalmazás, lelki terror – alkalmatlanok arra, hogy a kiskorúak akár felnőtt segítségével képesek legyenek feldolgozni azokat, ráadásul a bemutatás módja – trágárság, stúdión belüli erőszak, a műsorvezetők provokatív viselkedése – fokozzák a gyermekekre gyakorolt kedvezőtlen hatást. Félelmet keltenek, szorongást váltanak ki bennük, biztonságérzetükre negatívan hatnak. A műsorok – Szalai állápontja szerint – a kiskorúak sérelmére elkövetett sorozatos törvénysértés mellet erősítik a társadalomban a romákkal szemben élő negatív sztereotípiákat, sértik az alapvető alkotmányos jogokat, emberi méltóságot, a család intézményét.

A műsorok szervezése aggályos, a panaszosok szerint gyakran becsapják a műsorba hívott vendégeket, mással találkoznak, mint akit ígértek, kevesebb tiszteletdíjat, költségtérítést kapnak, olyan nyilatkozatot íratnak alá velük, amelyet nincs módjuk tanulmányozni, annak ellenére adásba szerkesztettek felvételeket, hogy ahhoz a szereplők nem járultak hozzá.

Az ORTT elemzése alapján azonban egyértelműen megállapítható: a konzultáció és a közös etikai kódex elfogadása ellenére a két talk-show szerkesztési gyakorlatában lényeges változások nem következtek be. A műsorokban továbbra is megjelenik a verbális és a tettleges erőszak – csak az erőszak befejező képeit vágják ki a szerkesztők, de az ütésre lendülő kéz, a dulakodás hangjai, a műsorvezető döbbent tekintete továbbra is érzékelteti az agressziót és káros hatással van a 16 év alatti kiskorúak erkölcsi és szellemi fejlődésére.

Amennyiben az ORTT elfogadja a leköszönt elnök utolsó munkanapján az alacsony szankcióra vonatkozó javaslatát, továbbra sem várható változás a csatornák műsorszerkesztési gyakorlatában.

Az ORTT elnökének válasza Szalai Annamária közleményére

“Köztudott, hogy korábban a kibeszélő show-k jogsértéseire az ORTT az én kezdeményezésemre szabott ki a kereskedelmi televíziókra minden addiginál súlyosabb szankciót (az én 24-24 órás javaslatomat mérsékelve 12-12 órás adásfelfüggesztést), és hogy személyes indítványomra a délutáni beszélgetős műsorok vizsgálatát az ORTT mellett az adatvédelmi biztos is megkezdte, így teljesen nyilvánvaló, hogy az említett módosító javaslatom célja a legkevésbé sem az, hogy “segítséget nyújtsak” a műsorszolgáltatóknak.

Az ORTT által hónapok óta halasztott ügyek tárgyalását éppen azért igyekszem minden obstrukció ellenére elnöki megbízatásom utolsó hetén napirendre venni, mert az én szavazatommal láttam biztosítottnak a törvénysértések megfelelő szankcionálását. A testület eleddig legszigorúbb büntetését kezdeményező indítványom intenciója, ez a testületben mindenki előtt világos, hogy megakadályozza azt, ami eddig számos esetben megtörtént, hogy a törvénysértések – a még súlyosabb javaslatot támogató testületi többség híján – végül szankció nélkül maradnak. “