Ki a felelős a feltételezett terroristák tulajdonának kisajátításáért? Önállónak tekinthető-e Gallopia szakadár tartománya? – fiktív államok nemzetközi és emberi jogi problémáira adott hiteles érveivel ezüstérmesek lettek a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói az első jogesetmegoldó világversenyen.

A debreceniek az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szakmai támogatásával szervezett dél-afrikai megmérettetésen 60 ország csapatai közül szerezték meg a dobogós helyet.

Komplex nemzetközi jogi és emberi jogi problémákkal kapcsolatban kellett állást foglalniuk a világ minden tájáról érkező joghallgatóknak a dél-afrikai University of Pretoria szervezésében rendezett, 1st World Human Rights Moot Court Competition elnevezésű versenyen. A „feladványban” egy fiktív nemzetközi emberi jogi bíróság felperes kérelmezőjeként és alperes bepanaszolt államaként 3000-3000 szóban angol nyelven fejtették ki álláspontjaikat a versenyzők, így többek között a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának joghallgatói is.

A december 8-11. között megrendezett világdöntőben Kató Bernadett és Várvölgyi Csaba harmadéves joghallgatók képviselték a Debreceni Egyetemet és egyúttal Magyarországot is. A versenyen két fiktív ország, Livokia és Gallopia nemzetközi jogi vitáját kellett alperesként és felperesként egy fiktív nemzetközi bíróság előtt megoldaniuk. A jogeset központi kérdése az volt, hogy Gallopia egyik – livokiai befolyás alatt álló – szakadár tartománya önállónak tekinthető-e, valamint felelőssé tehető-e egyes feltételezett terroristák tulajdonának kisajátításáért.

„Érvelésünkben nem csupán az emberi jogok nemzetközi védelmének alapszabályait és a releváns nemzetközi testületek gyakorlatát, hanem napjaink nemzetközi jogának olyan aktuális kérdéseit is elemeztük, mint Észak-Ciprus, Dél-Oszétia vagy Koszovó jogi helyzete. A verseny keretében mind felperesként, mind alperesként ki kellett fejtenünk álláspontunkat a Kijevi Nemzeti Egyetem csapatával szemben” – magyarázta Kató Bernadett.

A magyar joghallgatók előadását és széleskörű jogismeretüket bizonyító érveit az öttagú zsűri – Navanethem Pillay nagykövetasszony, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának elnökletével – dobogós második díjjal értékelte.