A Mininova november 26-án megszüntette jogsértő szolgáltatását egy közelmúltban hozott holland bírósági ítéletet követően. A Mininova a világ egyik legnépszerűbb BitTorrent oldala volt, és egyike a 100 leglátogatottabb weboldalnak világszerte.

Több mint 10 milliárd letöltést generált a szolgáltatás, melyek túlnyomó része jogvédett filmeket, játékokat, zenét és TV-műsorokat tartalmazott.

Hollandiában egy kerületi bíróság három hónappal ezelőtti határozata az illegális tartalmakra mutató összes torrent eltávolítására kötelezte a Mininovát. A bíróság megállapította, hogy a Mininova figyelmeztetési és eltávolítási eljárása nem elegendő a törvényes keretek közötti működéshez, hanem ehelyett köteles aktívan kiszűrni a jogsértő tartalmakat. A Mininova ennek eredményeként a működés leállítása mellett döntött, a jogosított tartalmakat kínáló “kiemelt tartalmak” szolgáltatás kivételével.

Tim Kuik, a kalózkodás ellen fellépő holland szervezet, a BREIN iazgatója kijelentette: “Nagyon örülünk, hogy a Mininova most már legális módon használja a BitTorrend technológiát. Nem a technológia ellen vagyunk, hanem annak illegális célokra történő felhasználása ellen.”

Jo Oliver, a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI főtitkára szerint: “A hír nagyszerű fejlemény az előadók, szerzők, producerek számára világszerte. Az idei év első felében a svédországi Pirate Bay mögött álló négy magánszemélyt elmarasztaló ítéletet követően a mostani hír újabb bizonyíték arra, hogy a bíróságok nem tolerálják a jogsértő torrenteket kínáló szolgáltatásokat. Az on-line tartalmak illegális terjesztésének megakadályozásával meg tudjuk teremteni a környezetet, amelyben a legális digitális zenei szolgáltatások sikeresen tudnak működni.”

Három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy Mininova felhasználó

Beismerő vallomásának és a hatóságokkal való együttműködésének köszönhetően elkerülte a letöltendő börtönbüntetést az a Mininova felhasználó, aki a „The Love Guru” című film illegális másolatát töltötte fel a fájlcserélő honlapra.

A TorrentFreak beszámolója szerint a „The Love Guru” egy kópiáját eredetileg egy Los Angeles-i médiacég alkalmazottja, Jack Yates szivárogtatta ki a film hivatalos bemutatója előtt. A hatóságok szerint Yates-t akkori munkaadója bízta meg, hogy a Jay Leno show számára promóciós céllal készítsen másolatot az alkotásról. A férfi azonban nem csak a tévéműsorhoz, hanem saját magának is készített egy kópiát, amelyet családja és barátai körében terjesztett. Yates-t tettéért fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A napokban három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Mischa Wynhause a hatóságok szerint Yates egyik családtagjától kapta meg a filmet, amelyet később felöltött a Mininovára.

Wynhause enyhébb ítéletét a bíróság azzal magyarázta, hogy míg Yates kezdetben hazudott az öt kihallgató FBI ügynöknek, Wynhause az első perctől kezdve együttműködően viselkedett.