A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén az uniós tagországok agárminiszterei elfogadták a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet.

A brüsszeli közlemény szerint a rendelet

kézzelfogható előnyökkel fog járni a vidéki gazdaság számára, és világszerte segít majd megőrizni az EU gasztronómiai örökségét.

A földrajzi árujelzők javított rendszere megerősíti az európai termelői csoportok szerepét azzal, hogy hatáskörökkel és felelősségi körökkel ruházzák fel őket a földrajzi árujelzőik kezeléséhez. Így képviselhetik például tagjaikat a szellemitulajdon-jogok érvényesítésével foglalkozó hálózatokban. A tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy termelői csoportokat elismert termelői csoportoknak minősítsenek, amelyek kizárólagos jogokat gyakorolhatnak a földrajzi árujelzővel ellátott termék valamennyi termelője nevében.

Erősebb oltalmat kaptak az összetevőt jelölő földrajzi árujelzők, amennyiben a földrajzi árujelzőt az összetevőt tartalmazó feldolgozott élelmiszer nevében használják, ezekben az esetekben az elismert termelői csoportokat értesíteni kell majd, valamint fel kell majd tüntetni az összetevő százalékos arányát – tájékoztattak.

A jogszabályi változás végezetül megerősíti az Európai Bizottság szerepét a termékek földrajzi árujelzőként történő bejegyzésére irányuló kérelmek vizsgálatában.

A rendelet aláírását, majd kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.