Miként az nagyjából várható volt, az Európai Parlament csütörtökön leszavazta azt az átmeneti megállapodást, amely lehetővé tette volna, hogy a SWIFT-rendszeren keresztül banki adatokat adjanak át az Egyesült Államoknak.

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel (378-196-31) leszavazta a SWIFT-megállapodást. Ez utóbbi lényege az lett volna, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében európai polgárok banki adatait adták volna át az Egyesült Államok hatóságainak.

Az azonban már a szerda délutáni vitából is egyértelműen látszott, hogy a képviselők nem látják biztosítottnak az adatok védelmét. Egyebek között a kölcsönösség hiányára hivatkoztak, és aránytalannak találták a rendelkezéseket.

A képviselők már a szerdai vitában új tárgyalásokat sürgettek egy olyan új, hosszú távú megállapodásról, amely az eddigieknél jobban figyelembe veszi az EP észrevételeit, esetleges aggályait, és a most leszavazott tervezettnél hatékonyabban védi a polgárok adatait.

Az Európai Parlament csütörtöki döntését követően jogilag semmissé válik az egyezmény, így az nem is léphet hatályba. Az EP egyébként a végső döntés előtt 290 igen, 305 nem, 14 tartózkodó szavazattal elutasította azt a néppárti – konzervatív-reformista javaslatot, hogy halasszák el a voksolást.