A másik tagállamban dolgozó, tanuló, nyaraló vagy éppenséggel nyugdíj után ott letelepedni kívánó polgárok tb-jogait kívánja az eddigieknél is jobban biztosítani az az új jogszabály, amely a hétvégén lépett hatályba. A szabályozás emellett aktív tájékoztatást, hatékonyabb elektronikus adatcserét és fokozott tagállami együttműködést ír elő.

Az Európai Unión belül mobilis polgárok életét hivatott megkönnyíteni a társadalombiztosítási koordinációról szóló jogszabály, amely május elsején lépett hatályba. (A rendeletet annak idején az EP is tárgyalta.) A cél az, hogy ezzel is elősegítsék a munkavállalók áramlását a közösségen belül – ez ugyanis az új „Európa 2020” stratégiának is fontos építőeleme. A munkavállalókon kívül azonban a jogszabály még a nyugdíjasok, a munkakeresők és a turisták életét is megkönnyíti. A Bizottság szerint ezek a jogszabályok azért fontosak, mivel a társadalombiztosításhoz kapcsolódó jogok hatékony védelme nélkül valójában nem beszélhetünk a szabad mozgás jogáról sem.

Az intézkedések minden olyan polgárra kiterjednek, akik egy másik tagállamban kívánnak letelepedni vagy már le is telepedtek, időlegesen ott tanulnak vagy dolgoznak, vagy éppenséggel nyaralnak. Így például hatálya alá tartoznak az ingázók, a munkakeresők (ők minimum három hónapig jogosultak a munkanélküli segélyre, s ezt az időszakot hat hónapra ki lehet tolni), a nyugdíjasok (ha például élete során valaki több tagállamban dolgozott, akkor ezek a biztosítási időszakok összeadódhatnak annak érdekében, hogy kitegyék a teljes nyugdíjat – egyébként, ha valaki a nyugdíjazása után egy másik EU-tagállamban kíván letelepedni, akkor az nem érinti hátrányosan majd a nyugdíjhoz való jogát).