Az új kormány várhatóan január 1-jétől állítja vissza a családtámogatás korábbi szabályozásában a gyes és a gyed rendszerét – közölte Navracsics Tibor leendő kormányfőhelyettes a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

Navracsics Tibort egyebek mellett arról kérdezték, hogy a most május 1-jén hatályba lépett családtámogatási rendszer módosításán változtatnak-e, azaz tervezik-e visszaállítani a gyes és a gyed korábbi szabályozását.

A fideszes politikus azt mondta, az idén már nem tartja valószínűnek, hogy a korábbi rendszert “vissza tudják hozni”. Jelezte azonban, szeretnék, ha ezt “mihamarabb” megtehetnék, így lehet, hogy ez majd január 1-jével történik meg.

Május 1-jétől átalakult a gyermekgondozási támogatások rendszere: emelkedett a gyermekgondozási díj (gyed) megszerzéséhez szükséges biztosítási idő, és már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett. Az új szabályok a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre vonatkoznak.

A tgyás és a gyed megszerzéséhez szükséges 180 nap előzetes biztosítási idő 365 napra emelkedik, és a gyed legfeljebb olyan időtartamban vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, de továbbra is legfeljebb a gyermek kétéves koráig járhat.

A gyes a gyermek második életévének betöltéséig jár, figyelembe véve azonban a méltányossági szempontokat az ikergyermekek, valamint a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek után folyósított gyermekgondozási segély időtartama nem változik.

Az Országgyűlés a vonatkozó törvényeket tavaly június 29-én 199 igen, 159 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el újra a Sólyom László köztársasági elnök által egyszer már megfontolásra visszaküldött, a gyermekek védelméről szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosítását.

Az őszi önkormányzati választásokról

Navracsics Tibor a köztelevízióban röviden kitért az őszi önkormányzati választásokra is. Ezzel kapcsolatban elmondta, mivel minden párt, amelyik a parlamentbe bekerült, kiállt a kisebb létszámú önkormányzatok mellett, ezért úgy gondolja, “viszonylag hamar” sikerül majd elfogadtatniuk az ehhez szükséges törvénymódosítást.

Közölte, ha ez így történik, akkor ősszel már kisebb létszámú önkormányzatokat választhatnak a szavazati joggal rendelkező állampolgárok.

A magyarországi lakhellyel rendelkező kettős állampolgároknak lehetne választójoguk A határon túli magyarságot érintő, a kettős állampolgárságról hozandó törvényről

Navracsics Tibor szerint a kettős állampolgárságot szerzők számára biztosítani kellene a választójogot is, ha Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.

Navracsics Tibor a Fidesz-KDNP elképzeléseiről szólva elmondta, a politikai rendszer reformját szolgáló törvények között van a kettős állampolgárságról szóló törvény is. Mint mondta, ez régi adósság, és jelezte azt is, hogy Magyarországon ebben az ügyben konszenzus van.

Arra a kérdésre, hogy ez egyben szavazati jogot is jelentene-e, elmondta, kétféle állampolgárság létezik; az egyik fajtája, amikor nem adnak szavazati jogot, ám ez esetben “másfajta” állampolgárságot jelent, mint az általános. Elmondta, a lakóhelyre való tekintet nélkül is adható szavazati jog az állampolgársággal együtt, ilyen létezik például a horvátoknál.

Közölte, ő egy “közbülső utat” támogatna. E szerint aki Magyarországon lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, arra az általános választójogi szabályok lennének érvényesek. Ez pedig azt jelenti, “ahogy egy magyar állampolgár, úgy egy kettős állampolgár is tudna szavazni” – mondta Navracsics Tibor.