Szakmai javaslataival segítené az új magyar kormány korrupcióellenes tevékenységét a Transparency International (TI) – közölték a szervezet vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Marschall Miklós, a TI regionális igazgatója közölte: a megalakuló Fidesz-kormány erős politikai mandátuma lehetővé teszi azoknak a reformoknak a megvalósítását, amelyek jelentősen visszaszoríthatják a korrupciót. Mint jelezte, a korrupció nagyságát éves szinten 400 milliárd forintra becsülik Magyarországon.

Elmondta, hogy javaslataik között szerepel a párt- és kampányfinanszírozás, valamint a közbeszerzési rendszer átalakítása, a bűnüldöző szervek megerősítése, az igazságszolgáltatási rendszer átláthatóságának megteremtése, továbbá a nyilvánosság erősítése.

Marschall Miklós azt hangoztatta: Magyarország számára ma az egyik legnagyobb veszélyt a korrupció jelenti, ha nem tesznek az ellen, akkor tovább romlik a gazdaság versenyképessége. Úgy látja, adott a változtatáshoz a három feltétel: a politikai akarat, a strukturális szerkezetátalakítási igény és a civil társadalom nyomása.

Mint mondta, az új kormány számára itt “történelmi pillanat” arra, hogy a nagy intézmények, köztük a közszféra és az adórendszer reformját elindítsa, és ezzel visszaszorítsa a korrupciót.

Úgy véli, addig nem lehet Magyarországon sikeresen fellépni a korrupció ellen, amíg a politikai elit nem mutat példát. Hozzátette: a pártfinanszírozási rendszer radikális megváltoztatása nélkül nem lehet sikeres korrupcióellenes stratégiát megvalósítani.

A közbeszerzési rendszer átalakításának szükségességét Marschall Miklós azzal indokolta, hogy jelenleg – becslések szerint – a tenderek 65-70 százaléka “korrupcióval érintett”, és ez a rendszerszerű korrupció 25 százalékkal drágítja meg a beszerzéseket. Ez a magyar GDP-nek 1,5 százaléka – hangsúlyozta a regionális igazgató.

Tausz Péter, a TI Magyarország munkatársa elmondta, hogy javaslataikat már elküldték a leendő miniszterelnöknek, Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek, a gazdasági minisztérium majdani vezetőjének.

Közölte, hogy közös jogalkotásra hívják fel a kormány tagjai. Mint mondta, szeretnének partnerek lenni abban, hogy az “azonnali intézkedések” mielőbb megszülessenek. Hozzátette: várják az új kormány megkeresését, azt, hogy kikérjék a véleményüket a szükségesnek tartott jogszabály-módosításokhoz.

Az újságíróknak kiosztott sajtóanyagban egyebek mellett az áll, hogy új közbeszerzési törvényt javasolnak, valamint a közbeszerzéseket felügyelő intézményrendszer reformját szorgalmazzák.

A sajtórendezvényen részt vett Peter Eigen, a TI alapítója, aki három napra látogatott Budapestre, hogy találkozzon a korrupció elleni küzdelem vezetőivel. (Peter Eigen – aki 1988 és 1991 között a Világbank igazgatója volt – 1993-ban alapította meg Berlinben a TI-t, a nemzetközi fejlesztések átláthatóságáért és a számonkérés lehetőségéért küzdő civil szervezetet, amely ma már több mint száz országban van jelen.)

Az alapító a TI legnagyobb sikerének azt nevezte, hogy meg tudták győzni a világ elitjét arról: a megvesztegetés rendszerét – amely több országban és térségben korábban elfogadottá vált – nem szabad fenntartani.

Peter Eigen, aki még világbanki igazgatóként a Kelet-Afrikáért elnevezésű missziót vezette, egy, a korrupció és a gazdaság közötti összefüggésre utaló kérdésre válaszolva azt mondta: a korrupció az oka, nem pedig a következménye a szegénységnek.