A tervek szerint természetben kapnák meg a családi pótlékot azok a családok, amelyek igazolatlanul nem járatják gyermeküket iskolába – mondta a kereszténydemokrata Soltész Miklós a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában csütörtökön.

A KDNP-s politikus kifejtette: nem a családi pótlék emelése várható idén, hanem szigorítást terveznek bevezetni. Azoktól a szülőktől, akik nem járatják – egy bizonyos óraszámon túl – iskolába gyermeküket, el fogják venni a családi pótlékot, amelyet aztán természetben kapnának meg.

Hozzátette: ösztönző lenne a rendszer, ha több gyerek közül például csak egy nem jár iskolába, akkor az utána járó készpénzt vonnák el. Ezután fél évig az önkormányzat által kijelölt szakember lenne a felelős azért, hogy ebből az összegből biztosítsák a gyermek eljutását az iskolába vagy az élelmezését. Soltész Miklós azt mondta “kőkeményen” szét kell választani a szociális segélyezést és a családtámogatási rendszert. Üzenni kell a családalapítás előtt álló fiataloknak, hogy nem szegényedhetnek el, nem süllyedhetnek nyomorba. Ezt fogja szolgálni a választható családi adózás rendszere vagy az otthonteremtés rendszerének átalakítása – tette hozzá.

Soltész Miklós kérdésre válaszolva, hogy ő lesz-e a szociális területért felelős államtitkár, azt mondta, hamarosan kiderül. Még nem jelölték ki, de “nem tiltakozom ellene” – fogalmazott.