A társadalomban megindult a lecsúszás spirálja, humanitárius katasztrófa fenyeget, ami nagy kihívás az új kormány számára, de ezekre a problémákra hosszú távon mégis a civil öntudat erősödése adhat megoldást – mondta Szabó Máté ombudsman az MTI-nek csütörtökön annak kapcsán, hogy megjelent a hároméves tevékenységét összefoglaló kötet.

A Ki őrzi az őrzőket? – az ombudsmani jogvédelem című könyv tucatnyi tanulmányában Szabó Máté és kollégái vizsgálják az emberi jogok helyzetében jelentkező hazai és nemzetközi tendenciákat, különös tekintettel a korrupció, a sztrájkjog és a gyülekezési jog, utcai demonstrációk témakörére, de olvasható a könyvben elemzés a politikai válságok elméletéről is.

Az állampolgári jogok biztosa szerint a legfontosabb, hogy végre az állampolgári kultúrában meggyökerezzenek az alkotmányos értékek, olyan elkötelezett civil öntudat alakuljon ki, amelynek hatására a társadalom többsége elutasítja a kirekesztés újabb és újabb megnyilvánulásait, például, amikor Budapest belvárosában karfákat helyeznek el a padokon, hogy a hajléktalanok ne tudjanak lefeküdni rajtuk.

Kaposváron pedig önkormányzati rendelet tiltja a guberálást, és ez alapján az elmúlt években mintegy 1000 ember ellen jártak el, mert mások szeméttárolójában turkáltak. Talán nem köztudott, hogy nem csak a hajléktalanok szorulnak rá erre a méltatlan és megalázó tevékenységre – jegyezte meg Szabó Máté.

Az ombudsman kifejtette azt is, hogy miközben Magyarország lelkesen csatlakozik egyre több nemzetközi emberi jogi egyezményhez, mind inkább lemarad a tekintetben, hogy tegyen is valamit az egyezményekben rögzítettek valóra váltásáért, például, hogy létrehozza az ott előírt független, ellenőrző testületeket. Ezek a civil ellenőrző szervek pénzbe kerülnek, és tevékenységük révén nyilvánosságra kerülhetnek az emberi jogok gyakorlatában tapasztalható elmaradások. Nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy ne csak papíron érvényesüljenek mindazok az emberi jogi dokumentumok, amelyeknek részese Magyarország is – tette hozzá.

Ezen a téren sürgető az előrelépés, hiszen jövőre az ENSZ emberi jogi főbiztosa ellenőrzi az országban az emberi jogok valódi helyzetét, tényleges érvényesülését – jegyezte meg Szabó Máté.