Másfél éves haladékot adna az önkormányzatoknak esélyegyenlőségi programjaik elkészítésére a fideszes Gulyás Gergely és a kereszténydemokrata Lukács Tamás által előterjesztett törvénymódosítási javaslat, amely csütörtökön került fel a parlament honlapjára.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló javaslat emellett megszüntetné a megyei önkormányzatok esélyegyenlőségi program készítési kötelezettségét is, arra hivatkozva, hogy az esélyegyenlőség megteremtése elsősorban a települési önkormányzatok feladat- és hatásköre révén értelmezhető.

A dokumentum indoklásában a politikusok emlékeztetnek: a jelenlegi törvény 2010. július 1-jétől az esélyegyenlőségi programok elkészítéséhez köti az önkormányzatok hazai, illetve európai uniós pályázatokon való érvényes indulásának feltételét.

A kormánytöbbséghez tartozó képviselők ugyanakkor a rendelkezésre álló rövid felkészülési idő miatt lehetetlennek tartják, hogy szakmailag megfelelően előkészített, valós problémákat érdemben kezelni tudó programok álljanak össze.

A feladat színvonalas végrehajtása azt kívánja, hogy a határidő 2011. január 1-jére tolódjon – fűzik hozzá.

A javaslat a szakértők elhúzódó képzése miatt a bevonásukra vonatkozó kötelezettséget is eltolná, így a szakértőket 2010. július 1-je helyett 2010. október 1-jétől lenne kötelező igénybe venniük az önkormányzatoknak.