A Jobbik monori alapszervezete adományokat gyűjtött, illetve jelenleg is gyűjt árvízkárosultak javára. A Borsod megyei Szalonnán 17 házat sújtott az árvíz, ebből 5-ben romák laknak. A településen a párt egyik aktivistája osztotta az adományokat, ám a roma károsultaknak – nyíltan kimondva: származásuk miatt – nem adott semmit, míg olyan nem roma származású Jobbik szavazóknak juttatott az adományokból, akiket elkerült a víz.

Az adománygyűjtésekről az interneten közzétett egyes felhívások hangsúlyozzák, hogy a szállítmányokat csak „magyaroknak“ juttatják. 

Az egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi CXXV. törvény értelmében – egyéb konkrétan felsorolt szervezetek mellett – a pártok az egyenlő bánásmód követelményét általánosságban, minden jogviszonyukban, minden eljárásuk, intézkedésük során kötelesek megtartani. Azzal, hogy az adományozottak köréből kizárják a roma származású károsultakat, közvetlen hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket. Ezért a TASZ az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

„Az adománygyűjtés és -osztás e módja nem csak jogsértő, hanem felháborítóan rasszista is“, kommentálta a gyakorlatot Juhász Péter, a TASZ Romaprogramjának munkatársa.

A TASZ ügyről készített filmje megtekinthető a Romaprogram blogján →

Kapcsolódó cikk:

A romák jog- és érdekérvényesítésének hatékonyabbá tételéért – Elindult a TASZ Romaprogramja →