A Fidesz megerősítené az alkotmányban, hogy rendvédelmi és fegyveres erők dolgozói ne vállalhassanak politikai szerepeket.

Az alkotmánymódosítás javaslata szerint a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak és nem indulhatnak jelöltként választásokon a jogviszony megszűnését követő három évben.

Lázár János (Fidesz) kedden a Parlamentben kifejtette: a rendvédelmi szervekkel szemben jelentősen csökkent a bizalom, részben azért, mert ezek a szervek nem tudtak eltávolodni a politikától és több politikai megrendelést teljesítettek.

Egy új rendőrség megszervezésére van szükség, amely képes az adófizetői igények kiszolgálására – mondta a képviselő az előterjesztés expozéjában. Hozzátette: ma az 1963-ban kialakított struktúra szerint működik a rendőrség és nem történt sem a szervezetben, sem a mentalitásban érdemi változás. Ez a javaslat az első lépés egy új irányzat felé – tette hozzá.

Közölte, bár az alkotmányban most is van a politikai szerepvállalás tiltására utalás, de a gyakorlatban ez nem érvényesül.

Lázár János elmondta azt is, tisztában vannak azzal, hogy választójogi diszkrimináció a volt rendvédelmi dolgozók eltiltása a választásokon való indulástól, de ez Nyugat-Európában is bevált modell.