A bíróságoknak az új szabályok alkalmazására nem biztosítottak megfelelő felkészülési időt, hiszen a törvénymódosításokat augusztus 11-én hirdették ki, 19-én már hatályba lépnek, és az azután elkövetett szabálysértéseknél már azok szerint kell eljárni – nyilatkozta a Fővárosi Bíróság (FB) büntetőkollégiumának vezetője a Népszabadságnak.

Alig több mint egy hét múlva a tulajdon elleni szabálysértések, továbbá a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt kizárólag a bíróságok hozhatnak elmarasztaló határozatot, és a döntést a rendőrség által folytatott előkészítő eljárás – egyszerűsített szabályok szerint végzett „nyomozás” – iratainak beterjesztése után nyolc napon belül meg kell majd hozniuk. A közbiztonság javítását célzó törvénycsomag szerint ezekben az ügyekben 150 ezer forintig terjedő pénzbírság, illetve legfeljebb hatvan – fiatalkorúak esetében harminc – nap elzárás is kiszabható. Ilyen esetekben mindig tárgyalást kell tartani, és a bírák helyett bírósági titkárok is eljárhatnak.

Frech Ágnes a napilapnak azt mondta: probléma egyebek mellett az, hogy a változás éppen augusztus 23-ig tartó ítélkezési szünetben következik be, amikor a bíróságok jogszabályi előírás alapján csak ügyeleti rendszerben működnek Csupán annyit tehettek, hogy a törvénymódosításról minden bírót elektronikus levélben tájékoztattak, akik így legalább akkor értesülhetnek a tevékenységüket érintő módosításokról, amikor ismét munkába állnak – közölte.

Véleménye szerint az új szabályokat számos helyen valószínűleg nem lehet a törvénycsomag hatálybalépése után azonnal alkalmazni, mert a szabálysértési ügyekben közreműködő titkárok személyére a helyi bíróságok elnökei tesznek javaslatot, ám csak azokat lehet jelölni ilyen feladatra, akik vagyonnyilatkozatot tettek, ez pedig nem volt mindenhol gyakorlat és erre a hatályos szabályok harminc napot biztosítanak.

A kollégiumvezető úgy látja: további problémát jelent, hogy a tettenérés esetén őrizetbe vett elkövetőt három napon belül bíróság elé kell állítani. Ha tehát valaki csütörtök estig követ el kisebb lopást, és a rendőrség nem viszi már másnap tovább az ügyet, akkor az eljárást bizonyosan munkaszüneti napon folytatják le. Ennek pedig meg kell teremteni a személyi feltételeit, vagyis: újra kell szabályozni a hétvégi ügyeletet, mert a bíróságok eddig csak – az ugyancsak szoros határidőhöz kötött – előzetes letartóztatással kapcsolatos esetekre készültek fel – olvasható a Népszabadságban.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán →

Kapcsolódó cikkek:

Elzárással is büntethetők a kisebb értékű lopások, csalások, rongálások – Az államfő aláírta a közbiztonsági törvénycsomagot →

A közbiztonság javítását szolgáló törvények módosításáról →