Alkotmánybírósághoz fordul az LMP országgyűlési képviselője, Dorosz Dávid a szabálysértési törvény tervezett módosítása miatt, mert szerinte a javaslat ellentétes az ENSZ gyermekjogi egyezményével – közölte az LMP kedden.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az ENSZ gyermekjogi egyezményének 37. pontja kimondja: az államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy elzárást fiatalkorúakkal szemben csak a legvégső esetben alkalmaznak. Az LMP-s képviselő úgy látja, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett törvénymódosítás “teljes mértékben ellentmond a Magyarország által is aláírt nemzetközi egyezménynek”.

Az LMP már azt is felháborítónak tartja, hogy a javaslat beterjesztője semmilyen szakmai szervezettel nem egyeztetett. A szakmai és civil szervezetek a parlamenti vita alatt is többször szót emeltek a törvénymódosítás ellen, a kormány azonban figyelmen kívül hagyta ezeket az aggályokat, az ellenzéki módosító javaslatokkal együtt – emlékeztetnek.

Az LMP számára “elfogadhatatlan, hogy gyerekeket csukjanak le kis súlyú szabálysértések miatt. A törvény elfogadása nem Európa és a 21. század felé tett lépés. A Fidesz ósdi, lejárt szavatosságú büntetőpolitikája a fiatalokat semmilyen módon nem segíti, nem visszatartja, hanem stigmatizálja és a bűnözői életpálya felé löki őket” – írták.

Az LMP ezzel szemben “azt a modern, áldozat- és közösségközpontú büntetőpolitikát képviseli”, amely szerint a fiatalkorúakat segíteni kell, hogy “visszataláljanak arra az útra, ami a társadalom normakövető tagjaivá teszi őket” – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek:

A bíróságok nem tudtak felkészülni a szabálysértési törvény változására – Átgondolatlan rendelkezések a közbiztonsági csomagban →

Elzárással is büntethetők a kisebb értékű lopások, csalások, rongálások – Az államfő aláírta a közbiztonsági törvénycsomagot →

A közbiztonság javítását szolgáló törvények módosításáról →