Szerdától senki sem kereshet havi kétmillió forintnál többet a közszférában, helyreáll az önkormányzatok működésének törvényességi felügyelete, rendszeres iskolába járáshoz kötik a családi pótlék folyósítását, valamint megkezdi működését a Terrorelhárítási Központ – ismertette Nagy Anna kormányszóvivő a szeptember elsején életbe lépett legfontosabb jogszabály-változásokat.

A közszolgálati bérplafon bevezetéséről Nagy Anna a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: azt nemcsak az ország pénzügyi stabilitása indokolta, hanem a társadalmi igazságérzet is. A döntés értelmében egyetlen állami vezető sem kereshet havi kétmillió forintnál többet.

Szeptember elsejétől helyreállt az önkormányzatok törvényességi felügyelete; húsz új vezetővel megkezdték munkájukat a megyei közigazgatási hivatalok – emlékeztetett a kormányszóvivő, hozzátéve: ez a közigazgatás átalakításának első nagy lépése.

Ugyancsak szerdától működik a Belügyminisztérium Terrorelhárítási Központja, a szervezet délután tartja alakuló állománygyűlését Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.

A tanévkezdéshez kapcsolódó változásokról szólva Nagy Anna elmondta: szeptembertől a gyermek rendszeres iskolába járásához kötik a családi pótlék folyósítását, az általános iskola alsó tagozatában pedig újból bevezetik az osztályozást, s ha a tantestület úgy dönt, évismétlésre is lehetőség lesz.

Szerdától a vállalkozások ötvenmillió forintos határig beruházási hitelt is igénybe vehetnek a Széchenyi-kártyához kapcsolódóan, ez Nagy Anna megfogalmazása szerint a kis- és középvállalkozások túlélését segíti.

A kormányszóvivő arra is kitért, hogy augusztus végéig, azaz keddig élt a 1749-es Nemzeti Segélyvonal. A mintegy 146 ezer hívásból összegyűlt több mint 29 millió forintot egyenlő arányban osztják szét öt, az árvízkárosultakat segítő karitatív szervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt között – mondta Nagy Anna.