Hétfőtől már bírságot is kiszabnak a közterület-felügyelők a fővárosi aluljárókban dohányzókra, miután a lejárt az egy hónapos türelmi idő – közölte a Fővárosi Közterület-felügyelet Hivatala szerdán.

A közlemény emlékeztet rá: a fővárosi közgyűlés döntött arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő aluljárókban megtiltja a dohányzást. Az erről szóló rendelet augusztus 5-én lépett életbe, a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetősége viszont úgy határozott, hogy türelmi időt ad, és egy hónapig csak figyelmeztetik a tilosban dohányzókat.

Eddig a megelőzésre és a rendelet szellemének megismertetésére helyezték a hangsúlyt, egyben szórólapokon is felhívták az ott dohányzók figyelmét az előírásokra és a várható szankciókra – írták.

Hétfőtől viszont a közterület-felügyelők háromezer és húszezer forint közötti helyszíni bírságot szabhatnak ki az aluljárókban dohányzókra. Hozzátették: a helyszíni bírság be nem fizetése esetén feljelentést is tehetnek, ezután az illetékes jegyzői hivatal jár el, az pedig akár harmincezer forintos bírságot is kiszabhat.

A Fővárosi Közgyűlés június 3-án döntött arról, hogy megtiltja a dohányzást az önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában lévő 72 aluljáróban. Korábban a testület a játszótereken és azok közvetlen környezetében rendelt el dohányzási tilalmat.

A közterület-felügyelők munkáját rendőrök is segítik, ők is jogosultak helyszíni bírság kiszabására.

Kapcsolódó cikk:

Füstmentes Európát! – Tilos a dohányzás a fővárosi aluljárókban →