A 9168 választásra jogosult elektor közül 9018-an vettek részt a vasárnapi kisebbségi választáson, a választást befolyásoló rendkívüli esemény nem történt. Az országos eredményeket várhatóan szerdán állapítja meg az OVB.

A választásra jogosult elektorok 98,36 százaléka vett részt a kisebbségi választáson vasárnap – derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) hétfői adataiból.Az elektori jegyzéken 9.168 elektor szerepelt (olyan személy, aki tagja települési kisebbségi önkormányzatnak), s közülük 9.018-an jelentek meg a bizottságok előtt, vagyis a részvétel rendkívül magas, 98,36 százalék volt.

Vasárnap a 19 megyében és a fővárosban összesen 1.577 településen tartottak voksolást, a szavazókörök este 7 órai zárása után azonban a helyi választási bizottságok nem kezdték meg a szavazatok összeszámlálását, mert ez a területi (azaz a megyei, illetve a fővárosi) választási bizottságok feladata. A helyi választási bizottságoknak azonban jelenteniük kellett az OVI-nak, hogy az elektori jegyzéken szereplők közül hányan jelentek meg szavazóként a bizottság előtt, hány embert utasítottak vissza és hány szavazatot tartalmazó borítékot továbbítottak a területi választási bizottságokhoz.

A területi választási bizottságok hétfő reggel nyolc és délután három óra között üléseznek: kisebbségenként megszámlálják a szavazatokat, majd a számlálásról jegyzőkönyveket állítanak ki; külön a területi, és külön az országos kisebbségi önkormányzati választás adatairól.

A területi kisebbségi önkormányzati képviselők választásának eredményét a területi választási bizottság állapítja meg, míg az országos eredményt – a területi bizottságok által kiállított rész-jegyzőkönyvek alapján – már az Országos Választási Bizottság (OVB), várhatóan szerdai ülésén. Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője vasárnap úgy nyilatkozott: a nap folyamán rendkívüli eseményről nem kaptak jelentést.

A mostani kisebbségi választás tétje az volt, hogy ki képviselje a magyarországi kisebbségeket a következő négy évben a 15 és 53 fő közötti országos kisebbségi önkormányzatokban. Az ország több mint 8 millió választópolgára közül az októberi települési szintű kisebbségi választás előtt 228 ezren vallották magukat valamely kisebbséghez tartozónak, azaz ennyien jelentkeztek az úgynevezett kisebbségi jegyzékbe.