A Közszolgálati Kódex tartalmáról egyeztetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Rektori Konferencia (MRK) képviselőivel hétfőn Budapesten – közölte Kollarik Tamás, a médiatanács tagja újságírókkal a megbeszélés után.

Hozzátette: a közszolgálati médiaszolgáltatás alapelveit meghatározó kódexet a médiatanács fogadja majd el, annak felügyelete és érvényesítése pedig a közszolgálati testület hatáskörébe fog tartozni. Utóbbi plénumnak tagja lesz a rektori konferencia által delegált szakértő is. A Közszolgálati Kódex összeállításában az Alkalmazott Médiatudományi Intézet munkatársai segítenek – mondta Kollarik Tamás.
Rámutatott arra: a közszolgálati testületbe, amelynek feladata lesz a közmédia kontrollja, 14 intézmény delegál tagot. A testületnek 8 állandó tagja lesz: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a négy történelmi egyház, illetve felekezet, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az MRK delegáltja. Hat további tagot szakmai témák szerint jelölnek, ezek az intézmények egy meghatározott kiválasztási procedúra eredményeként kerülnek be delegáltjuk révén a testületbe.
Ez a 14 tagú testület a civil ellenőrzést fogja megvalósítani a közpénzből működő közszolgálati média területén, valamint meghallgatja a közszolgálati médiumok vezérigazgatóinak beszámolóit. A plénum véleménye kiemelten fontos lesz a közszolgálati intézmények vezetői számára – tette hozzá Kollarik Tamás, a médiatanács tagja.
Sándorné Kriszt Éva, az MRK elnöke, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora elmondta: a felsőoktatás és a kutatás területén meglévő tapasztalataikat osztották meg a médiatanács tagjaival a tárgyalás során, hogy azok beépülhessenek a Közszolgálati Kódexbe.
Megemlítette, hogy jövő szerdáig várják a 69 felsőoktatási intézmény véleményét a kódex kapcsán, de eddig is számos hozzászólást kaptak. Jövő csütörtökön összesítik a véleményeket, majd azokat továbbítják a médiatanácsnak.
Az MRK elnöke kiemelte: a hétfői tárgyaláson szót ejtettek a Mindentudás Egyeteme című műsorsorozat újraindításáról, szorgalmazták egy a pénzügyi kultúra erősítését célul kitűző műsor készítését, továbbá kutatási programok bemutatását a közmédiumokban, ismeretterjesztő jelleggel. Ezenkívül javasolták, hogy feliratozott, idegen nyelvű filmekből minél többet vetítsenek a közmédiában, hogy javuljon a társadalom nyelvismerete.
A médiatanács a közszolgálati testület állandó tagjait adó intézmények képviselőivel a tervek szerint a következő hetekben további tárgyalásokat folytat.