Jövő héten zárulhat le véglegesen a jogelőd ORTT által korábban kiírt rádiós frekvenciapályázatok elbírálása. A mai napon hat esetben hozott a testület frekvenciákra vonatkozó döntést.

A Médiatanács emellett egy ajánlás-tervezetet is elfogadott, mely a „felnőtt” tartalmak elérésének hatékony műszaki megoldásokkal való korlátozásának lehetőségeit vázolja. Ennek célja, hogy ezzel is elősegítsék a kiskorúak védelmét.

Idén január óta zajlik az előkészítése annak a médiatanácsi ajánlásnak, amelynek célja, hogy a kiskorúak védelmében a VI. kategóriába sorolt, azaz „felnőtt” tartalmakhoz való hozzáférést ajánlás formájában szabályozzák. A médiatörvény szerint ugyanis ilyen tartalom csak akkor jeleníthető meg, ha annak elérését valamilyen hatékony műszaki megoldással korlátozzák a televíziós, a mobil- és az internetes tartalmak tekintetében is. A projekt során a szakértők a külföldi példákat is figyelembe véve alternatív javaslatokat dolgoztak ki azokra a lehetséges műszaki megoldásokra, amelyek a különböző platformokon kizárják vagy korlátozzák azt, hogy a VI. kategóriás tartalmakat a gyerekek elérjék.

A szakemberek már az előkészítés kezdeti fázisába bevonták az érintett szolgáltatókat és a témában érdekelteket. Tárgyalás sorozat keretében egyeztettek arról, hogy a jelenlegi gyakorlat során milyen gyermekvédelmi megoldásokat alkalmaznak az egyes platformokon és milyen további lehetőségek vannak ezen a téren. A Médiatanács nemcsak az ajánlás-tervezet tartalmáról, de arról is döntött a mai napon, hogy azt nyilvános meghallgatás formájában további egyeztetésre bocsátja az érintettekkel. A konzultációt követően a Médiatanács a beérkezett észrevételek figyelembe vételével véglegesíti ajánlását.

A mai napon összesen hat frekvencia ügyében született döntés. A Békéscsaba 98,4 MHz talált frekvencián, a jogosultságot a frekvencia eredeti igénylője a Telekom Híradástechnikai Szolgáltató Kft. nyerte el, tekintettel arra, hogy vállalta a pályázati eljárásban tett legmagasabb médiaszolgáltatási díj megfizetését. A Mór 92, 9 MHz és a Pápa 98.8 MHz frekvenciák tekintetében a médiaszolgáltatási jogosultságot a törvényes, illetve a pályázati feltételeknek egyedül megfelelő Mária Rádió Frekvencia Kft. nyerte el. További három kisközösségi frekvenciával kapcsolatos döntés értelmében a Médiatanács hatósági szerződést köt a megelőző év során – Siófok, Füzesabony és Nyíregyháza telephelyeken – nyertessé nyilvánított pályázókkal. Várhatóan a jövő héten teljesen lezárul az ORTT által kiírt rádiós frekvencia pályázatok elbírálása. Az új pályázatokat már a január elsején hatályba lépett médiatörvény alapján írja ki a Médiatanács.