A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága, a sportról szóló törvény újraszabályozásáról tegnap nyílt napot tartott a Parlamentben.

A rendezvényt Bánki Erik, az Országgyűlés (OGY) Sport- és turizmusbizottságának elnöke nyitotta meg. Bánki Erik az esemény levezető elnökeként nyitó beszédében kifejtette, hogy „Azért jöttünk ide, hogy a 2001-től hatályos, majd 2004-ben felülírt sporttörvényt egy új, átfogó jogi szabályozás váltsa fel.”

Kapcsolódó rovat
A Jogi Fórum 2009. júliusa óta működő, Dr. Princzinger Péter, ügyvéd és az Oktatási Hivatal elnöke által vezetett rovata elérhető itt→

 Az előadókat és a résztvevőket Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntötte. „A sportágazat kiemelt stratégiai terület. Ez a 2010. május közepén megalakult új Országgyűlés, valamint a II. Orbán-kormány eddigi intézkedéseiből is érzékelhető. Idén (a tavalyihoz képest) duplájára nőtt a sport állami támogatottsága. A most készülő dokumentum pedig megteremti a magyar sport hosszú távú fejlődésének alapfeltételeit, elősegítve ezzel azt, hogy a magyar társadalom sportnemzet státuszát megőrizve valóban sportoló nemzetté váljon.”- mondta a házelnök.

Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára felszólalásában az elmúlt 20 év sportban történt szabályozásairól, az újraszabályozás alatt álló sportról szóló törvény előzményeiről, az új struktúrához fűzött célokról és a dokumentum kialakításához lefolytatott egyeztetésekről adott tájékoztatást. „A sportirányításért felelős szerv elvégezte az állami sportfeladatok felmérését. A nem-kormányzati szint (NGO) struktúrájára vonatkozó dokumentum kidolgozását számos európai tagállam állami és civil sportirányítási modelljének vizsgálata előzte meg. Az Államtitkárság szakemberei az érintett felekkel és a tárca kiemelt stratégiai partnereként a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a sport köztestületekkel közösen több modellt is áttekintettek a magyar sportélet átalakítására, egyszerűsítésére és a finanszírozás egycsatornássá tételére vonatkozóan. Ennek tapasztalatai és konzekvenciái alapján készült el a kormányzati és a nem-kormányzati sportirányítás feladatmegosztására, illetve a hatékony nemzeti NGO sportszervezeti modell kialakítására vonatkozó javaslat.”

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt arról beszélt, hogy „Amennyiben a Parlament úgy dönt, a Magyar Olimpiai Bizottság lesz az a köztestület, amely a jövőben felügyeli a magyar sportot. Ezzel együtt megvalósulhat az egycsatornás finanszírozás.” Délelőtt felszólalt Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke, Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Nébald Rudolf, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének elnöke is.

Délután Hoffmann Rózsa, a NEFMI oktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: „A nevelés-oktatás elengedhetetlen eleme a sport és a testnevelés. Nem véletlen, hogy a készülő közoktatási törvény egyik hangsúlyos része a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése. A testnevelés olyan „befektetés”, ami nem egyszerűen a gyermekek jövőjét, hanem az egész magyar társadalom és az ország fejlődését határozza meg. Erős nemzetet, országot csak testileg, lelkileg egészséges emberek tudnak építeni.”

Szalay Ferenc, az OGY Sport- és turizmusbizottságának alelnöke és Deák György, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke előadását követően a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Szócska Miklós szólalt fel, hangoztatva, hogy: „Nem arra születtünk, hogy mi legyünk Európa egyik legbetegebb nemzete.” Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: „Fontos növelnünk az egészségben eltöltött életévek számát. Egészségünk megőrzése mellett a sporttal megspórolhatóak mindazok az egészségügyi kihatások, amelyeket a betegségek jelentenek. A népegészségügyet a táplálkozás mellet a sporton keresztül lehet befolyásolni.”

A törvény gyakorlati módosítási elemeiről előadást tartó Fazekas Attila, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese arról beszélt, hogy: „Az új sportfinanszírozási rendszer meghatározása során alapul kívánják venni a mérhető elemeket tartalmazó és a folyamatos monitoring lehetőségét biztosító programfinanszírozást.” Ennek tartalmi felépítését a látvány csapatsportágak támogatását biztosító uniós elfogadás előtt álló, közvetett állami sportfinanszírozási rendszer ismertetésén keresztül mutatta be a főosztályvezető helyettes.

A sportszakmai területről érkező, a témával kapcsolatos kérdéseket Bánki Erik és Czene Attila válaszolta meg.

Zárszavában Bánki Erik elmondta „Mivel számos visszajelzés és kérdés érkezett, s mivel még olyan szakemberek is küldtek elektronikusan hozzászólást, akik nem tudtak ellátogatni a mai nyílt napra, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának munkatársai csoportosítják majd a felvetéseket és a kérdések beérkezésének május 15-ei határidejét követően a válaszokat tartalmazó dokumentumot elektronikusan is közzéteszik – a www.kormany.hu, valamint a www.sportolonemzet.hu portálon”.

A nyílt nap levelezető elnöke emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy május 12-én Pécsett, május 18-án Győrben és május 24-én Debrecenben Road Show-n folytatódik a sportról szóló törvény újraszabályozásának társadalmi egyeztetése. A nyílt napon részt vett a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára, Szekeres Pál is.