Aki megalapozatlanul tájékoztatja a sajtót, nem akar rendet és tisztánlátást a budapesti ellátórendszerben – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján, ahol a fővárosi kórházakkal kapcsolatos tegnapi híresztelésekkel szemben ismertette a fővárosi egészségügyi integráció valós helyzetét.

Az államtitkár elmondta: hónapok óta mindenki tudja, az a véleményünk, hogy Budapest ellátórendszerét egy funkcionális integráció alá kell vonni, egyszerűsíteni kell a tulajdonosi szerkezetét. Az előkészítő anyagok készülnek, rendszeresek a konzultációk az érintettek és az államtitkárság között. Aki eközben kitöltetlen űrlapok alapján, különböző híresztelésekkel fordul a sajtóhoz, annak komoly érdeke lehet, hogy zavart keltsen és egy átlátható transzparens ellátórendszer helyett fennmaradjanak a jelenlegi viszonyok – tette hozzá Szócska Miklós.

Az államtitkár a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban azt is elmondta, hogy az a szakmai és logisztikai racionalitás alapján fog elkészülni. Kifejtette: azt szeretné, hogy 12 nem működő műtő fűtése helyett a működőképesekben dolgozó orvosok bérét fizetnénk ki és, ha az ellátórendszer egésze fejlődne az integrációnak köszönhetően.