„Pénzügyi gondja van? Megoldjuk!” „4.000.000 Ft havi fix 11.111 Ft-tól” „Akár bárlistásoknak is!” „Akár nyugdíjasoknak is!”. Se szeri, se száma az elsősorban ingyenes lapokban megjelenő olyan hirdetéseknek, melyek ilyen szlogenekkel csábítják a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztókat, köztük nyugdíjasokat és BAR-listásokat is. De a csodás megoldások helyett csak hatalmas csalódást és újabb pénzügyi gondokat hoz a vásárlói csoportba való belépés a fogyasztóknak.

A fogyasztói, vagy vásárlói csoport lényege, hogy a fogyasztók által hitel-törlesztőrészletnek gondolt havi befizetett összegből megvásárolják azt a terméket, amelyre egy kiválasztott tag szerződést kötött. Feltéve, hogy szerencséje van. A fogyasztók, akik eredetileg minél gyorsabban készpénzhez szerettek volna jutni, azzal szembesülnek, hogy készpénzt még nem láttak, ellenben ők maguk akár már többszázezer forintot fizettek ki a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás részére.

A fogyasztói csoportok nem gyorskölcsönt nyújtanak, hanem az abban résztvevők csupán vásárlói jogot kaphatnak, azt is bizonytalan időpontban. A vásárlói joghoz való hozzájutást azonban két feltételtől teszik függővé. A tag kiválasztása történhet sorsolás útján, másrészt akkor juthat hozzá a tag vásárlói jogához, ha előtörlesztéssel él. Ráadásul hiába biztosítanak elállási jogot a fogyasztóknak, az is korlátozott, mert ha már megtörtént az első sorsolás, nem jutnak hozzá addig befizetett pénzükhöz sem. Arról nem is beszélve, ezen vállalkozások nem egyszer eltűnnek, azaz bármifajta igényérvényesítés velük szemben lehetetlen.

A Szövetség a rengeteg visszaélés és a fogyasztók átverése miatt javasolja, hogy kerüljön sor a fogyasztói csoportok teljes körű betiltására a Büntető Törvénykönyv megfelelő módosítása által. Amennyiben ezt túl radikálisnak tartaná a jogalkotó szerv, a fogyasztói csoportok szigorú szabályozására ebben az esetben is szükség van. Így megfelelően tájékoztatni kell a fogyasztót a szerződés minden részletéről, a fogyasztói csoport lényegéről. A szerződés aláírásától számított 30 napon belül indokolás nélküli elállási jogot kell biztosítani a fogyasztók részére, mely elállási jog nem korlátozható, nem köthető feltételhez, sem a sorsolás meg nem történtéhez, sem az előtörlesztéshez.

Javasoljuk továbbá, hogy az utazási vállalkozásokhoz hasonlóan minimális vagyoni biztosítékkal rendelkezzen a fogyasztói csoport, valamint engedélykötelessé kell tenni ezen vállalkozási tevékenységet, ha nem történik meg a csoportok betiltása törvényi szinten. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége mindezek miatt összeállított egy összefoglaló anyagot az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága és a Nemzetgazdasági Minisztérium részére, valamint javaslatokkal is élt, hogy a jövőben minél kevesebben jussanak bajba a csodás meggazdagodás, vagy gyors pénzügyi megoldásokat keresve. Az összefoglaló anyag a FEOSZ javaslataival együtt itt olvasható→