Az alapjogok egységes érvényesítése miatt tartja jó megoldásnak Szabó Máté az ombudsmani rendszer általa is javasolt átalakítását – erről az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Magyar Hírlapnak adott, kedden megjelent interjújában beszélt.

Az új alaptörvény szerint egy vezető biztos lesz két helyettessel. Erről Szabó Máté azt mondta: az új rendszer nem jelent centralizációt, a cél az, hogy a meglévő forrásokat és energiákat ne forgácsolják szét.

Arra a felvetésre, hogy a többi ombudsman a hatáskörének és súlyának csökkenésétől fél, úgy válaszolt: a hatáskörök elosztásáról az alaptörvény nem rendelkezik, azt majd az új ombudsmantörvényben rendezik. Hangsúlyozta: az alkotmány ugyanakkor egyértelműen állást foglalt a környezet és a kisebbségek kiemelt védelmében, s deklarálta, hogy a feladatot ellátó két ombudsmanra szükség van a jövőben is.

Azt ugyanakkor kevésbé szerencsés megoldásnak nevezte, hogy a jövőben az ombudsmant a plenáris üléseken is lehet majd kérdezni, szerinte jobb szakbizottságokban megvitatni a kérdéseket. Szabó Máté szerint fennáll a lehetőség, hogy beviszik a politikai erőtérbe az ombudsmani intézményt és reményét fejezte ki, hogy a kérdést konkrétabban rendezi majd a jogalkotó.

Szabó Máté szerint hivatalának jelentős kihívás lesz, hogy a jövőben ők is kezdeményezhetik az egyes jogszabályok felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságon.