Annak ellenére, hogy a döntés hátrányos megkülönböztetés megtörténtét nem állapította meg, több tekintetben is fontos megállapításokat tartalmaz.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2011. május 4én kelt határozatában elutasította a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) által képviselt három roma személynek a Jobbik Magyarországért Mozgalommal szemben az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt előterjesztett kérelmét, ami egy 2010. júniusi árvízi adományosztással volt kapcsolatos.

Annak ellenére, hogy a döntés hátrányos megkülönböztetés megtörténtét nem állapította meg, több tekintetben is fontos megállapításokat tartalmaz. A Hatóság ugyanis leszögezte, hogy a pártoknak, így a Jobbiknak is, adományosztás során is meg kell tartaniuk az egyenlő bánásmód követelményét. Ezen kívül pedig azt is megállapította a Hatóság, hogy a párttal aktív kapcsolatban álló személy tevékenységéért a párt felelősséggel tartozik, még akkor is, ha ő nem a párt tagja, vagy jelöltje.

A kérelmet az érintettek azért nyújtották be a Hatósághoz, mert a Borsod megyei Szalonna községben 2010. június 26-án, 27-én és 28-án a Jobbik egyik aktivistája által irányított árvízi adományosztás során nem részesültek a juttatásokból. A kérelmezők, illetve a képviseletüket ellátó szervezetek a kérelmezők tapasztalatai, a falubeli hírek, az adományosztó hölgy megjegyzései és az adománygyűjtésre felhívó sajtóközlemények alapján azt feltételezték, hogy roma személyek származásuk miatt nem kaptak az árvízi segélyből. A párt monori alapszervezete által szervezett adománygyűjtésről ugyanis többször olyan sajtóhír jelent meg, amelyben kizárólag „magyar“ családokat jelöltek meg az adományok célzottjaiként.

Mindazonáltal az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata szerint az adományosztás során nem volt megállapítható, hogy ok-okozati összefüggés állt fenn a kérelmezők roma származása és az adományozásból való kimaradásuk között.