A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőivel találkozott a Közszolgálati Kódex ügyében a Médiatanács.

A tanács még az év elején hozta azt a döntést, hogy a legszélesebb nyilvánosság bevonásával alkotja meg a kódexet. A 400 ezer hallgatót képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája élt a lehetőséggel, és javaslatokat küldött az új Közszolgálati Kódexhez.

Több felsőoktatási intézménytől bekért ötletek összegzése után küldte el javaslatsorát a HÖOK a Médiatanácsnak.

„Örömmel állapítottuk meg, hogy a hallgatókat érdekli a téma, és véleményt is mondanak róla. Úgy látjuk, fontos számunkra, hogy a Kódex valóban a társadalmi megrendelésekre épüljön” – mondta Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

Magyarországon a 2010–2011. tanévben óvodai nevelésben és közoktatásban 1 millió 673 ezer gyermek, tanuló vesz részt, az általános- és középiskolai felnőttoktatásban 86 ezren, míg a felsőoktatásban közel 400 ezren folytatják tanulmányaikat – közülük 241 ezren nappali tagozaton. Ezért a HÖOK arra kéri a Médiatanácsot, hogy a Közszolgálati Kódexben fogalmazzanak meg irányelveket az oktatással és ismeretterjesztéssel foglalkozó műsorok mennyiségével, jellegével és tartalmával kapcsolatban is.

„Rengeteg visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy nagy szükség lenne az ilyen típusú műsorokra. Sokan kérték az érettségire felkészítő anyagokat, az egyetemeket és főiskolákat bemutató műsorokat. Lehet, hogy ezek konkrétan nem kerülhetnek be a Közszolgálati Kódexbe, de a kérést értjük és tolmácsoljuk: szükség van oktatással foglalkozó műsorokra” – mondta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke.

„Két fontos igényt emelnék még ki – vélekedett Horváth Dávid, a HÖOK szakmai tanácsadója és kommunikációs koordinátora, aki maga is televíziós műsorkészítő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. – Szeretnénk, ha a Kódex külön kitérne arra, hogy a közmédia által készített anyagok online csatornákon is hozzáférhetők legyenek. A fiatalok nagy része már az interneten tájékozódik, így fontos, hogy ott is elérhető legyen minden. A másik, amivel kapcsolatban több intézménytől is kaptunk visszajelzést, az országgyűlési választás előtti vitaműsorok kérdésköre. Mivel ez a társadalom egészét érinti és a jövő értelmiségének külön is fontos, így szeretnénk, ha a Közszolgálati Kódex rendelkezne arról, hogy legyen lehetőség választások előtti vitaműsorokra.”

A tárgyaló felek reményüket fejezték ki, hogy a tanuló fiatalok a közszolgálati csatornákon számos, a tájékozódásukat, tanulásukat segítő program közül válogathatnak majd a jövőben.

Az alapdokumentumba kerülő javaslatok minden közszolgálati médiaszolgáltatóra nézve irányadóak lesznek.