A Médiatanács a mai napon (2011. május 20.) pályázati felhívást tett közzé, hogy közösségi televízióknak és rádióknak támogatást nyújtson stúdiótechnikai háttér kialakításához. A célhoz rendelt 100 millió forintos keretösszeg jóval meghaladja az előző évi keretet.

Az 1996-os médiaszabályozás értelmében a helyi/körzeti közszolgálati jellegű, nem nyereségérdekelt médiaszolgáltatók támogatására fix keretösszeg állt a támogató rendelkezésére. A mára elavulttá vált szabályozást az új médiatörvény átírta, így a Médiatanács jelentősen megemelhette a szektor támogatási keretösszegeit.

Míg korábban a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (ma már Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a neve) bevételeinek legalább fél-fél, de legfeljebb egy-egy százalékát oszthatta csak el a támogató, addig ma a Médiatanács támogatáspolitikája határozza meg a keretet. A testület így a tavalyi 375 millió forintos, teljes összeget – a korábbi években beérkező igényekhez igazítva – 600 millió forintra emelte. Az új szabályozásnak köszönhetően idén a non-profit médiaszolgáltatói szektor működési/fenntartási támogatására (rezsi) 500, míg a most meghirdetett műszaki eljárásra a tavalyi 76 helyett 100 millió forint jut.

Az új médiatörvény adott támpontot a pályázati feltételek meghatározásához is: a közösségi médiaszolgáltatóknak televíziók és rádiók esetében is heti legalább 4 óra ismétlés nélküli, önállóan szerkesztett és első ízben bemutatott műsorszámot kell a pályázóknak felmutatniuk. Ugyanakkor a korábbi fogalmak szerint nem nyereségérdekelt, illetve közműsor-szolgáltató műsorszolgáltatók továbbra is indulhatnak a pályázaton, mert az új törvény átmeneti rendelkezései szerint az Alap pályázatain nyertessé nyilvánításukat és támogatásukat nem érinti az, hogy időközben elismerték közösségi jogosultságukat.

Úgyszintén az új törvényi szabályozások alapján ad lehetőséget a Médiatanács arra, hogy a műszaki pályázaton a helyi/körzeti közszolgálati jellegű televíziók pályázhassanak hallási fogyatékkal élők számára a műsorszám hozzáférését segítő eszközök beszerzésére.

A január 1-jén hatályba lépett médiatörvény összevonta és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tulajdonába adta az országos közszolgálati médiaszolgáltatók vagyonát, a többi között azok épületeit is. Ezért az MTVA pályázatokat lebonyolító támogatási területe a közeljövőben a Váci utcai Fontana Irodaházból az MTVA saját tulajdonát képező Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületébe költözik. A pályázatok beadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a pályázati felhívás és az MTVA honlapja ad tájékoztatást.